Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Albert Doulet: Blanquette de Limoux Grande Reserve (Languedoc, Franciaország)

5.990 Ft
Menny.:db
(1)
fehér, száraz, palackos erjesztésű pezsgő (Limoux, Languedoc-Roussillon, Franciaország)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. május 27.

Leírás

Albert Doulet a dél-francia Limoux (ejtsd: limu) régió pezsgő történelmének egyik úttörője. 
A borászati legendárium szerint a pezsgő őse egyértelműen Limoux-ból származik. A régiónak évszázados tradíciója van pezsgőkészítésben. 
A szenvedélynek mindig van kezdete. A Doulet történet Epernay-ben kezdődött 1895-ben. Albert a Champagne régióban kezdte meg első kísérleteit, első házasításait, és első sikereit is itt aratta. Valójában az első cuvée-jével csábította el a család dédanyját is. Micsoda Casanova! Albert Doulet által megszületik tehát az első „buborék” a család történetében, a Champagne régióban, amely egyúttal a család limoux-i pezsgőjének előfutára is. Buborékokból buborékokba, nemzedékről nemzedékre finomodtak a családi módszerek. Folyamatos utazások után a család a dél-francia Carcassonne-tól nem messze telepedett le, hogy megszülethessen az ő krémes Crémant de Limoux-juk; a történelem, az ízek és a szenvedély pazar balettje, az örökség amit ma a nagyra becsült Albert Doulet a családra hagyott. Gyermekeik aztán kezükbe vették a fáklyát, és továbbra is úgy vigyáztak a szőlőre, mint a szemük fényére. Aztán idővel, az 1980-as évek közepén unokájuk a nem messze található Limoux-ba költözött és a családi receptet tovább fejlesztve tökéletesítette a buborékokat Dél-Franciaországban. Egy másik stílus alakult ki ezzel és egy újabb generáció kezében öröklődött tovább a családi hagyomány. Marie gyakorlatilag kifényesítette a családi ékszert, a Crémant-t és a Blanquette (ejtsd: blankett) de Limoux-t. Ma Marie három fia, Albert Doulet ükunokái folytatják a családi buborék kalandját, és ki tudja, talán a saját gyerekeik is beleesnek kicsit úgy, mint őseik.

Albert Doulet Blanquette de Limoux Grande Reserve  n.v.
Mauzacból, a limoux-i terroir emblematikus szőlőfajtájából készült tradícionális pezsgő. Tavasszal a szőlő fiatal levelei fehér árnyalatúak, innen ered a „Blanquette” elnevezés (blanc=fehér). Szőlőfajták: Mauzac (90%) / Chardonnay (5%) / Chenin (5%).
A termőterület agyagos-mészköves,  a dűlők északi tájolásúak, annak érdekében, hogy a Mauzac és a Chenin szőlők megőrizzék a szép savakat. Könnyen érthető, alapvetően frissítően gyümölcsös pezsgő, az érlelésből származó élesztős jegyekkel szépen kiegészítve. Finom apró krémes buborékok jellemzik, kedves savakkal és élvezetes ízvilággal.

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
2023. 07. 01.
Kellemes, gyümölcsösebb, jól iható pezsgő