Leírás
A birtok története visszanyúlik egészen a 15. századig, amikor még szerzetesek irányítása alatt működött a borászat. Később több család tulajdona is volt a birtok, majd 2003-tól a KIKAU csoport részévé vált. Organikusan történik a szőlészet és a borászat egyaránt a birtokon, melynek meghatározó karaktere a hosszan elnyúló szőlőskert, melyet körülölelnek az olajfák, ezzel is biztosítva a biodiverzitást a természetben. Az Amastuola borászatban a hagyomány és az innováció együtt él, bio boraikkal büszkén tudják megmutatni és megőrizni az apuliai földterület és az éghajlat adta természetes adottságokat. Ennek érdekében azonban nem mondanak le az innovációról. A pincészetben fejlett technológia segítségével készítik boraikat, meghagyva a kísérletezés és az innovációra nyitottság folyamatos lehetőségét. Az ökológiai bor készítése egy olyan mezőgazdasági és termelési filozófia elfogadását jelenti, amely szoros összhangban kezeli a területet és a természetet, támogatva a vegyszerek (azaz műtrágyák és növényvédő szerek) és a szulfitok használatának csökkentését, precíz gazdálkodási és ökológiai technikák elfogadását, amelyek célja a parazitatámadások természetes módon történő megakadályozása. Az Amastuola bio borok azok hozzáértő munkájának eredményei, akik nap mint nap elkötelezettek ezen értékek gyakorlatba ültetése és terjesztése mellett.
Az Amastuola Vignatorta gazdag és intenzív rubinvörös színű bor, melynek illata szederre, aszalt szilvára és meggyre emlékeztet. Egy alapvetően gyümölcsös stílusban elkészített bor, amelyet édes fűszerek könnyed textúrája és virágos jegyek (írisz) egészítenek ki. Íze friss és dinamikus, elegáns és kiegyensúlyozott a szerkezete, nagyon finom tanninokkal és tartalmas savakkal, amelyek hozzájárulnak a bor szép egyensúlyához. A keleti fűszerekkel átszőtt gyümölcsös lecsengés tartalmas és hosszú. A Vignatorta kiválóan illik vörös húsokhoz, vadhúsokhoz, például szarvashúshoz vagy vaddisznóhoz, de kacsahúsból készült fogásokhoz is.