Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sauvignon blanc - a zöldbor

Sauvignon blanc - a zöldbor

Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.

A Sauvignon Blanc Eredete

 
Francia eredetű szőlőfajta, mely nagy valószínűséggel a Loire-ból (Bellevue Sauvignon blanc) indult el világkörüli útjára és ma már a top 10-ben található, ami a telepítéseket illeti. Folyamatosan növekedett a telepítések aránya az utóbbi 10 évben, minden fontosabb bortermelő országban jelen van. Neve valószínűleg a francia sauvage, vagyis vad szóból eredhet. Mérsékelten korán érő fajta, bőtermő, de oda kell figyelni a zöldmunkára, mert rengeteg vegetációt hajt a termés ellenében. Magyarországon a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajta katalógusban. A világban gyakran találkozni úgymond "hamis" sauvignon blanc-nal, amit pusztán más szőlőfajtával, például a Sauvignonasse-szal kevernek össze. A Sauvignon blanc és a Cabernet franc természetes keresztezéseként jött létre a Cabernet sauvignon, gyakran beszélnek hasonló aromaportfolióról a két "sauvignon" esetében. Ausztriában végzett DNS kutatások alapján valószínűleg közeli rokonságban áll a Chenin blanc-nal és a Traminivel (Gewürztraminer).
 
 

Elterjedése

 
Franciaországon túl a fajta szinte egész Európában megtalálható, még a nagyon hagyományos szőlőtermő országokat, akik rengeteg helyi fajtával rendelkeznek - így például Spanyolországot és Olaszországot (Albino Armani Sauvignon blanc) - is komolyan kell venni. A tengerentúlon is nagyon jól alkalmazkodott, így például új hazáját találta meg a ’70-es évek után Új-Zélandon.  Náluk a legjelentősebb újítás az volt, hogy bevezették a fajta esetében a több körből álló szüretet. Így, míg egy korábbi szedéssel az élénk savakról és a herbális aromákról gondoskodnak, addig a későbbi érett gyümölcsízekkel gazdagítja a képet. Érdemes megemlíteni a Kaliforniában készülő Fumé Blanc-okat is, amelyek fahordós stílusban készített borok. Igen divatosak, úttörőként a borszakmai körökben világhíres Robert Mondavit tekinthetjük. Ausztriában Muskat Silvaner név alatt terjedt el a 19. században, de mára ezt a névjelzést betiltották. Magyarországon némivel 1000 hektár felett található Sauvignon blanc, statisztikailag csak "sauvignon"-ként emlegetik, bár neki is létezik egyéb színű mutációja. Arányaiban az Etyek-Budai, a Móri és a Neszmélyi borvidéken található meg legtöbbet, míg mennyiségileg a Mátrában és az Etyek-Budai borvidéken. Szereti a hűvösebb klimatikus adottságokat és a mésztartalmú talajokat, a Felső-Pannon borrégióban, ezen belül is Etyeken érzi magát igazán jól. Amíg hazánkban legtöbbször fajtaborként készítik el, addig a nemzetközi porondon gyakran lép fel a Semillon házastársaként. A klasszikus páros leginkább Franciaország Bordeaux borvidékére jellemző, de több Újvilági követője is akad Ausztráliában vagy Kaliforniában. Természetesen a legtöbb Sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, de önmagában, vagy a cuvée egyik alapanyagaként feltűnhet édes borokban is, amelyekben legfontosabb szerepe, hogy savaival ellenpólust jelentsen a maradék cukornak. A leghíresebb Sauvignon blanc-t is tartalmazó édes borok Sauternes-ben (ejtsd: szotern) készülnek.
 

A Sauvignon Blanc jellemzői

 
Rendkívül gazdag, kifejezett és könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik. Köszönhetően a metoxipirazine (zöld paprika) és thiol (trópusi gyümölcsök) komponenseknek, amik a szőlőben már eleve megtalálhatóak bizonyos mennyiségben és érettségi fok alapján változhat mennyiségük. Borai általában frissek, szomjoltó gyümölcsösséggel rendelkeznek. Herbás, ropogós szerkezetű borokkal találkozni Magyarországon. A közepes test és alkohol, az üde savak, a bodzavirág, az egres, a csalán és a füves tónusok mellett ritkábban fordul elő benne itthon a trópusi gyümölcs, a guava és a passiógyümölcs kombináció.
 
 

Fogyasztása

 
A Sauvignon blanc népszerűsége az utóbbi években dinamikus nő, ma már az egyik legkedveltebb fehérszőlő-fajta hazánkban. Bora mindig kirobbanóan friss és üde, tele ropogós citrusos-gyógynövényes jegyekkel, bodzával és licsivel. Igazi szomjoltó nyári ital, tisztán és fröccsként is népszerű a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban, de nagyon jó gasztronómiai tulajdonságai miatt egész évben helye van az asztalon. Jellegzetes aromái miatt remekül párosítható spárgával, medvehagymával, friss salátákkal, halakkal, és citrusos fogásokkal, de tejszínes tészták, krémlevesek és kecskesajtos ételek mellé is tökéletes választás. Gondos szőlészeti és borászati munkának köszönhetően komolyabb arcát is képes megmutatni a Sauvignon blanc. Ilyenkor egy krémesebb, vastagabb textúra jellemzi, amikhez az újfahordós érlelés vaníliás jegyei is csatlakoznak. Míg a könnyed stílusú Sauvignon blanc-ok leginkább frissen (Bellevue Touraine Sauvignon), a legutolsó évjáratokból a legfinomabbak, addig ezek az összetettebb, komplexebb borok (Atipique Sauvignon blanc) meghálálják a pár éves pihentetést is. Akár frissen fogyasztjuk akár érleljük, mindig figyeljünk arra, hogy tartsuk állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a friss, reduktív Sauvignon blanc-okat mindig egyenesen a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán formájú fehérboros pohárból. A tartalmasabb, fahordós érlelésű Sauvignon blanc-ok meghálálják, ha egy kicsit melegebben, 10-12°C-on kínáljuk őket.
 

Kóstolási Tippek a Sauvignon Blanc-hoz

A Sauvignon Blanc kóstolása során érdemes néhány alapvető tippet szem előtt tartani, hogy maximálisan kiélvezhessük a bor különleges karakterét:

  1. Hőmérséklet: A Sauvignon Blanc-ot ideálisan 8-10°C-on érdemes fogyasztani. Ha túl hideg, az ízjegyek elnyomódnak; ha túl meleg, a bor elveszítheti frissességét.

  2. Pohár: Válasszunk magas, keskeny nyakú poharat, amely összpontosítja az aromákat és lehetővé teszi a bor megfelelő "lélegzését".

  3. Illat: Forgassuk meg a bort a pohárban, hogy felszabadítsuk az aromákat, majd szagoljuk meg. Keressük a friss gyümölcsös, gyógynövényes és ásványos jegyeket, amelyek a Sauvignon Blanc-ra jellemzőek.

  4. Íz: Kóstoláskor engedjük, hogy a bor befedje a nyelvünk minden részét. Így érezhetjük a bor teljes ízspektrumát, az élénk savaktól a gyümölcsös jegyekig.

  5. Étel-párosítás: Mivel a Sauvignon Blanc savas és gyümölcsös, jól párosul tengeri ételekkel, zöld salátákkal és kecskesajttal.

A bor kóstolása során a legfontosabb, hogy nyitottak legyünk és élvezzük a felfedezés élményét. Minden palack és minden évjárat kínál valami újat és izgalmasat.

 

Sauvignon Blanc Összehasonlítása Más Fehérborokkal

A Sauvignon Blanc egyedülálló karakterrel rendelkezik a fehérborok világában. De hogyan áll össze más népszerű fehérborokkal?

Chardonnay: Míg a Chardonnay gyakran krémes és testes, a Sauvignon Blanc friss, élénk és gyümölcsös. A Chardonnay-t gyakran érlelik tölgyfahordókban, ami további vanília és vajas jegyeket ad a bornak, míg a Sauvignon Blanc-t általában rozsdamentes acéltartályokban erjesztik, hogy megőrizzék frissességét.

Pinot Grigio: A Pinot Grigio könnyű és semleges bor, míg a Sauvignon Blanc intenzívebb ízvilággal rendelkezik, gyakran citrusos és gyógynövényes jegyekkel.

Riesling: A Riesling gyakran édes, gyümölcsös és virágos, míg a Sauvignon Blanc savasabb és gyakran zöld jegyekkel rendelkezik, mint a zöld paprika vagy a ribizli.

 

A Sauvignon Blanc Tárolása és Érlelése

A bor tárolása és érlelése kulcsfontosságú a bor minőségének megőrzése és az ízjegyek kibontakoztatása érdekében. A Sauvignon Blanc esetében az alábbi tippeket érdemes szem előtt tartani:

  1. Hőmérséklet: A Sauvignon Blanc-ot ideálisan 10-13°C-on érdemes tárolni. A túl magas hőmérséklet gyorsíthatja a bor öregedési folyamatát, míg a túl alacsony hőmérséklet megakadályozhatja az ízjegyek kibontakozását.

  2. Pozíció: A borokat, különösen a dugós palackokat, vízszintesen érdemes tárolni, hogy a dugó nedves maradjon és ne száradjon ki. Ez megakadályozza a levegő bejutását a palackba és a bor oxidálódását.

  3. Sötétség: A fény, különösen a közvetlen napfény, károsíthatja a bort. Érdemes sötét helyen tárolni a palackokat.

  4. Páratartalom: A túl száraz környezet kiszáríthatja a dugókat, míg a túl nedves környezet penészesedést okozhat. Ideális esetben a páratartalom 60-70% közötti legyen.

  5. Érlelés: Bár a Sauvignon Blanc általában fiatalon a legjobb, néhány kiváló minőségű palackot érdemes lehet néhány évig érlelni, hogy mélyebb és összetettebb ízjegyeket fejlesszen.

A megfelelő tárolással és érleléssel a Sauvignon Blanc borok teljes potenciáljukat érhetik el, és az ínyencek számára különleges élményt nyújthatnak.

 

Részletesebb ételpárosítások

Sajt - Az egyik legklasszikusabb párosítás a Sauvignon blanc-hoz a kecskesajt, de kiváló vele a Brie, a Gouda és Gruyère is, melyek tökéletesen kiegyenlítik a bor citrusosságát.

Tavaszi zöldségek - A sauvignon blanc kivételesen jól illeszkedik a zöldséges ételekhez, különösen az olyan tavaszi zöldségekhez, mint a kapor, cukkini, édeskömény, articsóka, spárga vagy borsó.  

Kagylófélék - Az osztriga, kagyló, homár, rák, garnélarák és fésűkagyló mind csodálatos ételpárokat alkotnak a Sauvignon blanc-al.  Próbálja ki egy kaliforniai, ausztrál, chilei vagy  bordeaux-i régióból származó változattal!

Hal – Bármelyik halhoz létezik egy Sauvignon blanc. Az ásványosak, mint például a Loire-völgyből (Bellevue Touraine Sauvignon blanc) vagy Tazmaniából származók, fenségesek az egyszerű, enyhén fűszerezett fehér halakkal (pl. tőkehal, tengeri sügér, nyelvhal) és sushi -val.

Ha pikánsabb vagy olajosabb halételt fogyaszt, válasszon hozzá egy új-zélandi, vagy egyéb, hűvösebb éghajlatról származó Sauvignon blanc-t.

Saláta - A vinaigrette öntettel készült friss saláta egyike a legjobb Sauvignon blanc ételpároknak. Különösen, ha jobb, ha a tetején kecskesajttal vagy fetával van szórva!

Tészta - A tészta nagyon jól passzol a Sauvignon blanc többféle stílusához is. A hordósak jól működnek a tejszínes tésztaételekhez vagy gombás rizottóhoz, míg a citrusos, zöldfűszeres változat pesto-s vagy paradicsomszószos egyszerű tésztaételekkel kiváló.

Thai konyha - A fűszeres, délkelet-ázsiai ételekhez válasszon friss, herbás Sauvignon blanc-t (Atipique Sauvignon blanc).  

Fehér húsok - A hordós Sauvignon blanc-t párosítsa olyan fehér húsokkal, mint a csirke, pulyka vagy sertésszelet. A hús zsírossága vagy egy vajmártás szépen hagyja érvényesülni a bor savasságát és visszaadja annak jellegzetes vajas ízét.

Friss fűszernövények – A mentával, bazsalikommal, korianderrel, rozmaringgal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, édesköménnyel, kaporral, metélőhagymával vagy tárkonnyal készült saláták, zöldségek vagy könnyű ételek igazán harmonikus párt alkotnak a füves Sauvignon blanc-al.

Desszertek - Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a desszertről sem. Mindaddig, amíg a desszert könnyű és fanyar, meglepően jó a Sauvignon blanc-al. 

Gyümölcsös süteményekkel, macaronnal vagy passiógyümölcs és mangó mellé is kiváló.

Összességében elmondható, hogy a harsányabb, füves, bodzás Sauvignon blanc-ok (pl. az új-zélandiak), a nyilvánvaló hal - rák - kagyló trión kívül zöldségekkel, spárgával, zöldborsóval, paprikával készült fogásokhoz is jól párosíthatóak. Intenzív aromáik és savaik a dél-kelet ázsiai konyha merészebb ízeivel is jók.

A klasszikus Loire-völgyi Sauvignon blanc, a sancerre vagy pouilly fumé az enyhén fűszerezett tengeri ételek ideális kísérője. Susihoz vagy szasimihez is kiváló. Aki nem rajong a tenger gyümölcseiért, annak paradicsomos ételekhez és salátákhoz ajánljuk, különösen, ha kecskesajt is kerül bele.

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.