Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Biodinamikus és bio borok

Bio/organikus bor

A két szó valójában ugyanazt takarja: a bio kifejezés leginkább a német, az organikus inkább az angolszász területeken terjedt el. Magyarul a bio termék megnevezése lehet bio, öko, ökológiai vagy biológiai. Az előírások betartatását és a rendszeres ellenőrzést az EU-ban egységes jogszabályrendszer írja le és független szervezet végzi. A bio minősítés minimum három év, tehát a negyedik szüret. 


Feltételei:
-Tilos a mesterséges vegyi növényvédő szerek, műtrágyák, gombaölők, gyom-és rovarirtók használata.
-Tilos a növekedés-szabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok alkalmazása.
-Tilos a must cukor- és savtartalmának növelése és csökkentése, a bor szerkezetének fizikai és kémiai megváltoztatása (pl.: a borkő kiválását megakadályozandó stabilizáló anyagok hozzáadása).
-A bioborok tartalmazhatnak bizonyos jóváhagyott szerves adalékanyagokat, például ként (de a bor teljes kéntartalma nem érheti el a 100 mg/litert) vagy élesztőt.

A biodinamikus gazdálkodás egy zárt rendszerként definiálható, ami a természet belső energiáján, annak áramoltatásán alapul. Ez a gazdálkodási forma eltér az organikus vagy bio gazdálkodástól. Utóbbiak elsősorban a vegyszermentes termelést helyezik előtérbe, például hogy a szőlőben nem használnak felszívódó kemikáliákat. Ilyen borok pl. sziciliai a Caruso & Minini pincészettől a grillo vagy a nero d' avola, de a kategóriában Franciacorták is találhatók. A biodinamikus gazdálkodás a bionál sokkal több, hiszen a szőlész-borász a szőlő saját immunrendszerének megerősítésére, a betegségmegelőzésre törekszik a természet adta eszköztárral.

Rendezés: