Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden biodinamikus organikus és bio, de nem minden bio és organikus biodinamikus. Hogy is van ez?

Minden biodinamikus organikus és bio, de nem minden bio és organikus biodinamikus. Hogy is van ez?

Egyre többször megüti a fülünket a biodinamikus szó, amelyről egyből az egészséges ételekre, italokra asszociálunk. De mit takar valójában a kifejezés és mit jelent ez a borok esetében?

       Biodinamizmus, mint szemléletmód

 

A görög eredetű „bio(s)” szó jelentése “élő eredettel rendelkező”, a „dinamikus” kifejezés pedig a „belső energiát áramoltató mozgás” interpretációjára utal.  Így a „biodinamikus” gazdálkodás egy zárt rendszerként definiálható, ami a természet belső energiáján, annak áramoltatásán alapul. Ez a gazdálkodási forma eltér a mindennapokban használt organikus vagy bio gazdálkodástól. Ez utóbbiak elsősorban a vegyszermentes termelésre utalnak, például hogy a szőlőben nem használnak felszívódó kemikáliákat, mint a rovarirtó- és a gyomirtó permetszerek. A biodinamikus gazdálkodás ennél sokkal több, hiszen a szőlész-borász itt a szőlő saját immunrendszerének megerősítésére, a betegségmegelőzésre törekszik a természet adta eszköztárral. Akár fogalmazhatunk úgy is, hogy a patikába nem a baj bekövetkeztekor gyógyszerért, hanem inkább vitaminkészítményekért megyünk.

 

Kicsit tömörebben és szakmaibban megfogalmazva: a biodinamikus gazdálkodás ökológiai, holisztikus és etikai megközelítése a mezőgazdasági termelésnek. Az egész birtokot egyfajta élőlénynek tekinti, amelyen a gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja az elemeket (mező, erdő, ültetvény, állatok, termőtalaj, komposzt, emberek és a hely szelleme). A gazdaságnak saját alapanyagokkal, komposzttal, preparátumokkal, teákkal kell élővé, termékennyé tenni magát, minél nagyobb diverzitást elérve az élővilágban.

A minősítést a németországi székhelyű Demeter International cég végzi, világszerte elismert védjeggyel ellátva a biodinamikus birtokokat, és az ott született termékeket.

 

 

A szemléletmód atyja: Rudolf Steiner


A biodinamikus gazdálkodást magyarázva annak osztrák nemzetiségű atyjáról, Rudolf Steinerről (1861-1925) mindenképpen érdemes megemlékezni. A filozófus és tudós, aki a tudományos gondolkodást a természet szellemének elismerésével egyesítette, elmélete szerint az ipari termelés csökkenti Földünk energiáját, ami csökkenő terméshozamokhoz vezet. Ennek ellensúlyozására az emberiség mesterséges megoldásokat keres: műtrágya, vegyszeres védekezés a kártevők ellen. Mindez a kártevők folyamatos mutációja okán átmeneti, egy-két éves megoldást eredményez, mert az adott vegyszerre a kártevő ellenálló lesz. A gazdálkodók „vegyszerfüggővé” válnak; a termelés mindennapi része az ökoszisztémát puszító kemikáliák alkalmazása, amelyek bejutnak a talajba, utána termésbe, amit végül mi, emberek fogyasztunk el. A Rudolf Steiner alapította iskola kiutat keres ebből a diszharmóniából. Az ökoszférában minden mindennel összefügg, vagyis a szisztematikus vegyszerek helyett mindenre van „fűben-fában orvosság”.

 

E hitvallásban tevékenykedő borász az iskola másik fontos elemét, a vetési naptárt (kozmikus naptár, vagy holdnaptár) is alkalmazza.  A fogyó és a növő hold, a telehold épp úgy befolyást gyakorol a termésre, ahogy ránk, emberekre is. A szőlő éppoly élőlény, mint az ember: ha a kamillatea nekünk gyulladáscsökkentő, miért ne lenne az a szőlőtőke számára is?

Ebben a szellemben természetesen nem használnak fajélesztőt sem, mindannyian a spontán erjedés hívei és általában a hosszú fahordós érleléssel biztosítják a bor stabilizációját, nem derítőszerekkel és szűrőközegekkel.

 

 

A világ legnagyobb biodinamikus birtoka és fortélyai

Az közép-olaszországi Abruzzoban található Orsogna borászat Szerintük a környezettudatos élet a mai rohanó, GDP-t kergető világunkban egyre fontosabb szereppel bír, és a közvetlen egészséget megőrző pozitív hatás mellett, közvetetten a marketingkommunikációs eszköz szerepét is betölti.

 

Az olasz csizma közepénél található Abruzzo-ban, az Orsogna pincészet évekkel ezelőtt fokozatosan áttért a biodinamikus szőlőművelésre, mára ennek pedig a Demeter International akkreditáló szervezet védjegye alatt a világ legnagyobb termőterülettel bíró képviselője. Ez azon túl, hogy a kemikáliák növényvédelemből és borkészítésből való kizárását, tulajdonképpen egy szemléletmódot, egyfajta hitvallást jelent. Része ennek a biodiverzitás, a terroir vagy épp a helyi hagyományok, receptek megőrzése, a lehető legalacsonyabb vízfelhasználás, a kártevők elleni kémiai védekezés helyett inkább természetes "teák" (preparátumok), mint permetezőszerek alkalmazása, de méginkább a mechanikai védekezési technikák előtérbehelyezése vagy a talaj mechanikai mozgatásának kerülése. Nagyon szigorú szabályokon alapul és következetesen ellenőrzi a fenti szervezet.

Az ültetvényen minden második sorban pillangós növény talajtakarót vetettek, mely a levegőből kiválóan gyűjti a nitrogént, amit természetes úton ad tovább a szőlőnek. Permetszerként lúgos kémhatású narancsolajat használnak, ami leszárítja a gombákat, köztük a szőlő legnagyobb ellenségét, a szőlőperonoszpórát. Kiemelten fontos a gondos hozamkorlátozás, hiszen agyon terhelten a szőlőnövény elfárad, legyengül és a betegségekre fogékonyabb lesz. Emellett pedig éppúgy pihenésre van szüksége, mint nekünk. A biodinamikus rendszerben nem „doppingolják” őket, így természetes, hogy egy kiváló minőséget és nagyobb terméshozamot eredményező év után a növény a következő évben „takaréklángra” állítja magát. Ezt figyelembe véve egy birtok úgy alakítja ültetvényeit, hogy az ültetvények különböző korúak legyenek, és amíg az egyik évben az idősebbek, addig a következő évben a fiatalok „húzzák a szekeret”, vagyis csapatmunkában kiegyenlítik a termelési kockázatot.

 

 

Orsogna: „La Belle” Malvasia Biodinamic

A Malvasia, mint fajta nem csenghet ismeretlenül az Olaszországban vagy Horvátországban nyaralók számára, hiszen ott majd minden étterem teraszán ezt a bort ajánlják a grillezett halak mellé. Ezek általában vérbeli mediterrán habitusú, kissé sós, vastag, alkoholos, olykor a rozmaring illatait mutogató fehérborok. Nos, ez a bor teljesen más! Fickós, fiatalos, friss és üde. Összepakolták egy halomra a bodzát, az íriszt, a vilmoskörtét, a muskotályos szőlőt meg a fehérhúsú barackot. Lendületes a korty, remekül üdítenek a savak, miközben az illat aromái villannak újra. Behűtve egyszerűen mindenhez jó, amihez fehérbort lehet inni.

 

 

Orsogna: „La Pettirosce” Cerasuolo Biodinamic

A Cerasuolo jelentése „halvány cseresznyevörös”, értelemszerűen a bor színére utalnak ezzel az elnevezéssel, jellegzetes mély árnyalatukat 18-24 órás macerálás során nyerik el. A Montepulciano szőlő héjában található antocianinok magas szintje rövid időn belül színnel és tanninnal hatja át a cefrét. Tudni érdemes, hogy e bor struktúrája, színe, habitusa ellentétben áll a manapság divatos könnyedebb stílusú rozéval, amelyet jellemzően úgy készítenek, hogy préselés után azonnal, 1-2 órán belül leengedik a héjról a színlevet.

A palackozás előtt több hónapig rozsdamentes acélban érlelt Cerasuolo d'Abruzzo gyümölcsös profillal rendelkezik, amely a nap, a tengerszint feletti magasság és a hűvös hegyi szél kombinációjából adódóan lendületes és meglepően virgonc savprofilt mutat, sőt, inkább a vörösborokhoz hasonló szerkezetűek, amelyek tanninokat és intenzív fiatal és könnyű vörösborokra emlékeztető gyümölcsös ízeket vonultatnak fel, meglepő frissességgel. Sok rozétól eltérően ezek a tulajdonságok néhány évig érlelhetővé teszi ezeket a borokat.

A Cerasuolo d’Abruzzo néven ismert DOC, azaz eredetvédett terület csak 2010 óta létezik.

A Carasuolo d’Abruzzo azoknak a borkedvelőknek szól, akik unják a tucat, Provence-i stílusú vagy a magyar piacon megszokott egyszerűbb rozékat, esetleg azoknak, akik a világosabb vöröseket kedvelik. Intenzív, csersavas karakterének és jó savtartalmának köszönhetően ez a rozé remek kísérője tapasoknak, könnyebb mediterrán ételeknek, ajánljuk serranó sonkás-gránátalmás salátához, a bátraknak dim sum-hoz is.

 

Orsogna: „Coste di Moro” Montepulciano Biodinamic

A bor esetében rögtön oszlassunk el egy tévhitet! A Montepulciano ezesetben nem az ismert és elismert toszkán alrégiót jelöli, hanem a szőlőfajtát, mely szinte csak ezen a borvidéken, a magyarok számára egy kicsit ismeretlen Abruzzoban található meg. Jellegzetessége a kirobbanó aromagazdagsága, épp ezért sokan a Zweigelthez hasonlítják, ám annál sokkal testesebb, vastagabb, alkoholdúsabb ez a fajta. Friss, dús, vastag, mégis légies bor, szegfűszeg, aszalt szilva és bőr illataival, mely kiválóan illik az olasz konyhához.


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.