Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bordeaux

Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet

2023. 08. 23. 11:04:10

A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.

A borok és az ételek párosítása

2023. 08. 01. 13:36:10

Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.

A borok tárolása

2023. 08. 01. 12:32:10

Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.

Sauvignon blanc - a zöldbor

2023. 04. 23. 14:30:05

Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.

Mindenki ismeri - a cabernet sauvignon

2022. 12. 12. 14:51:46
A cabernet sauvignon valószínűleg a világ legismertebb és legnépszerűbb kékszőlő fajtája. Ez az a szőlő, ami Bordeaux-t híressé tette, és amely a Napa-völgy hírnevét világ szintre emelte.
 

Mi a különbség a borászatban használt ún. óvilági és újvilági borok között?

2022. 09. 01. 10:31:42

Előrebocsájtjuk, hogy jóval több annál, mint hogy a szőlő melyik kontinensről származik, de jó hír, hogy egy mondatban is meghatározható, ti. a borkészítési hagyományok eredetében rejlik minden eltérés alapja.

Bortrendek 2022/(2023?)

2022. 06. 21. 16:34:44

Egy biztos, a kihívásokkal teli elmúlt években az otthoni szeszesital, valamint a borfogyasztás volumene növekedett és úgy tűnik, hogy ez a trend a 2022-es évben is töretlenül folytatódik tovább, azaz menő bort fogyasztani. 

Cabernet Franc, régi-új generáció a pályán

2022. 03. 18. 11:48:04

Az utóbbi évtizedben a Cabernet Franc szédületes pályát futott be, egy lesajnált, a Cabernet Sauvignon mögött mindig csak a másodvonalat képviselő fajtából az egekig magasztalt, olykor a legelegánsabb bornak kikiáltott, magas presztizsű ital vált belőle.

Francia címkejelölések és eredetvédelem - Csapjunk a közepébe, kezdjünk Bordeaux-val!

2022. 01. 14. 11:18:08

Eligazodni Bordeaux és tulajdonképpen – globálisan - a francia borok eredetvédelmében, borvidékenként eltérő szabályrendszerében még egy bort rendszeresen fogyasztó, tősgyökeres francia számára sem könnyű feladat. Az alábbiakban kísérletet teszünk arra, hogy rendet tegyünk a fejekben.