Leírás
"Történelmünk a földről, a napról, az odaadásról és mindenekelőtt a szenvedélyről beszél."
Minden az 1900-as években kezdődött, amikor Francesco Caruso felfedezte, hogy Trapani földjei különösen alkalmasak a szőlőtermesztésre. A talaj, a tengerszint feletti magasság, a kitettség és a mikroklimatikus viszonyok egyaránt jelentősen hozzájárultak a szőlő minőségéhez. Ezt a látomást fia, Nino valósította meg teljesen. Néhány év elteltével Nino átvette a családi vállalkozás élét, ügyesen navigált az évszakok között, figyelmesen hallgatta a szőlőket, és végül kiváló minőségű borokat készített. A 2000-es évek elején Nino fiai – Stefano, Roberto és Francesco –, valamint Mario és Francesco Minini, egy észak-olaszországi borforgalmazó cég tulajdonosai közötti találkozás révén valóra vált az álom, hogy a hagyományokat új lendülettel őrizzék. Közösen hozták létre a Caruso & Minini pincészetet, saját pincét alakítva ki a történelmi családi birtokon, a Marsala borvidék szívében. A kézműves szakértelem és a vállalkozói hozzáértés ötvözete tette lehetővé, hogy ez a pincészet a minőségi címkék nagykövete legyen a világ mintegy 40 országában, bemutatva a szicíliai borok szépségét.
Jelenleg 120 ha az összes saját termőterület a gazdaságban, amit BIO műveléssel és kíméletes borkészítéssel üzemeltetnek. A szőlőket igyekeznek a minél magasabbra telepíteni (átlagos magasságuk a tengerszint felett 450 m), hiszen enélkül a sziget forró klímája következtében a borok harmóniája sok esetben nem lenne tökéletes.
A Nero d’ Avola a legelterjedtebb kékszőlő a szigeten s bár nagyon régóta termesztik bora a 21. századi ízlésvilágnak tökéletesen megfelel: könnyű, közepes testű, fűszeres, bogyós gyümölcsök aromáját mutató, tanninban szegény, de savakban lendületes bort ad. Vannak mélységei, de mégis légies. A népszerű olasz konyha fogásaihoz pedig remekül párosítható.