Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cave de Saint Chinian: "Atypique" Syrah-Viognier 2019 (Languedoc, Franciaország)

4.690 Ft
(1)
száraz, minőségi vörösbor (Languedoc, Franciaország)

Leírás

80 éves múltra visszatekintő, több, mint száz taggal büszkélkedő szövetkezeti pincészet a dél-francia Languedoc-ban. Jelenleg 16 féle fajtával dolgoznak, és további 10-zel, régen elfeledett vagy kevésbé ismert fajtával kísérleteznek jelenleg is. Céljuk, hogy ne tömegborokat készítsenek, hanem egyéniségüket, saját stílusukat töltsék a palackokba.

Atypique, azaz szokatlan. 90% Syrah vörösborhoz egy fehér bort, Viognier-t házasítottak. Tették ezt azért, mert nem a dél-francia vidékekre jellemző, vastag, terjengő és alkoholos, esetleg lekváros, fűszeres vörösbort akartak készíteni a pincészet borászai, hanem egy friss, lendületes, élvezetes italt, olyat, ami Languedoc-ban szokatlan, viszont egyre inkább divattá válik, mindenkinek tetszik és bármikor jó inni, ugyanakkor nem feltétlenül kell hozzá enni. Bort, ami kerek, harmonikus és szembe megy a konvenciókkal. A szokás, azaz, hogy Syrahhoz Viognier-t házasítanak a Rhone-völgyéből származik, ahol már legalább száz éve így készítik neves borászatok a csúcsboraikat.

Kerek, különleges ital, egyszerre van benne a Viognier-re jellemző kajszibarack és a Syrah-t idéző feketeribizli, de bevillan egy kis, dél-francia sétányokon illatozó eukaliptusz és nagy pinot noir-ra emlékeztető ibolya is. Savakban dinamikus, tanninban és testben közepes.

Vélemények

4.00
1 értékelés
(0)
(1)
(0)
(0)
(0)
|
2022. 09. 11.
Klasszikus dél-francia vörösbor, ami nincs túltolva csak egyszerűen finom. Klassz gyümölcsösség finom fűszerekkel kiegészülve. Szerettük ⭐️⭐️⭐️⭐️