Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cerasuolo - az olasz rosé amit, érdemes komolyan venni

Cerasuolo - az olasz rosé amit, érdemes komolyan venni

A Cerasuolo d’Abruzzo azoknak a borkedvelőknek szól, akik unják a végtelen és egyszerű rosék világát vagy a Provence-i stílusú rozék komolyságát, esetleg akik a világosabb, kisebb testű vörösborokat kedvelik; mint a Pinot noir (pl Albino Armani), a Beaujolais Villages (vagy annak Cru változatai), a Schiava az Etna Rosso vagy az itthoni kínálatban a Kadarka.

A Cerasuolo d'Abruzzo (ejtsd: cseraszulo) a közép-olasz borrégió Abruzzo legújabb DOC-je. A Rómától keletre, az Adriai-tenger partján fekvő Abruzzo borrégió rosé bora a kék Montepulciano szőlőből készül, amely a térség zászlóshajója és Olaszország egyik legelterjedtebb fajtája. A 2010 októberében létrehozott eredetvédelmi kategória a Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo DOC megnevezéssel ellátott, cseresznyepiros, élénk és gyümölcsös ízű borokat takarja.

Technológia

A könnyedebb, vibráló stílus elérése érdekében, amely megkülönbözteti a Cerasuolo borokat más rosé társaiktól, speciális borkészítési technikát alkalmaznak. Ennek legfontosabb eleme az erjedő lé és a vörös szőlőhéj közötti érintkezési idő megválasztása. Ezek a borok jellegzetes mély árnyalatukat egy 24 órás (esetleg valamivel rövidebb) macerálás során nyerik el ami a Cerasuolo (olaszul cseresznye) név mögött meghúzódó, vonzó cseresznyeszerű színt eredményezi. Bár a borokban a megnyerő szín fontos, az illat és az íz még fontosabb – ez a technika élénkebb, intenzívebb, gyümölcsösebb ízű borokat eredményez, viszont a tannin is érezhetően jelen van bennük. Az átlagos roséknál hosszabb de a vörösboroknál sokkal rövidebb áztatási idő azt is jelenti, hogy a tanninok kevésbé szívódnak fel a héjból, a magokból (és egészfürtős préselés esetén a kocsányból), ezáltal jelen vannak, de nagyon élvezetesen egészítik ki az összképet.

Eredetvédelem

Bár a Cerasuolo d'Abruzzo borok szinte kizárólag a helyi őshonos Montepulciano szőlőfajtából készülnek a DOC törvényei azt megengedik, hogy más egyéb szőlőfajták a bor legfeljebb 15 százalékát tegyék ki. A Cerasuolo d'Abruzzo bortermelésének jogilag meghatározott szőlőterülete kizárólag Abruzzo és mind a négy tartományában található településekre kiterjed: Chieti, L'Aquila, Pescara és Teramo. Mint a vörös Montepulciano d'Abruzzo és a fehér Trebbiano d'Abruzzo esetében, az engedélyezett terület 500 méter (1640 láb) alatti területekre korlátozódik, ami azt jelenti, hogy a szőlőültetvények többsége a régió alacsonyabban fekvő keleti oldalán található. Ez a magasság még mindig lehetővé teszi a napi hőmérséklet-ingadozásokat, így a szőlő képes elérni a teljes cukor- és fenolos érettséget. Érdekesség, hogy a borvidéken mindössze 970 hektár szőlőt szentelnek az abruzzoi rózsaszín bor előállításának, ami jelentősen elmarad a Montepulciano és a Trebbiano d'Abruzzo DOC-tól (9600 ha, illetve 5400 ha).

Ugyanezzel a technikával készül egy másik bor, a Cerasuolo di Vittoria is, mely az első szicíliai bor, ami DOCG státuszt kapott. A csaknem 650 kilométerre délre fekvő Vittoriából származó unokatestvér a harsány Frappato szőlőfajtának köszönhetően szintén extra gyümölcsös illattal rendelkezik.

A Cerasuolo d’Abruzzo Superiore - merthogy ilyen is van- magasabb minimális alkohol százalékot (12,5% vs 12%) és hosszabb minimális érlelést igényel (körülbelül négy hónap a két hónaphoz képest).

A Cerasuolo d’Abruzzo azoknak a borkedvelőknek szól, akik unják a kiapadhatatlan, végtelen és egyszerű rosék világát vagy a Provence-i stílusú rozék komolyságát, vagy akik egyszerűen a világosabb, kisebb testű vörösborokat kedvelik; mint a Beaujolais Villages (vagy annak Cru változatai), a Schiava az Etna Rosso vagy az itthoni kínálatban a Kadarka.

Egészen egyedi élmény kóstolni őket, a rosé új dimenzióit nyitják meg.

Az Orsogna pincészet "Pettirosce" Cerasuoloja biodinamikus módszerekkel készült, csökkentett kénmennyiség felhasználásával.

 


Szerző:

Rein Krisztián. Az éttermi világban került a borok közelébe, ahonnan pályát módosított és már közel 20 éve foglalkozik borkereskedéssel. Magyar borokkal kezdett dolgozni majd fokozatosan a nemzetközi borokra majd később párlatokra is specializálódott. WSET okleveles borszakértő, borbíráló, számtalan borversenyen és borteszten zsűrizett. Jelenleg a Borkorzó értékesítési képviselője. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Abruzzo biodinamikus vásárlás