Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Elzászi borvidék - különc francia régiók között

Elzászi borvidék - különc francia régiók között

Elzászt, mint borvidéket névről sokan ismerik, bár a sokból sokan a németekhez teszik és a sokból csak kevesen kóstolgatnak innen, mert itthon igen kicsi a merítés a borvidék boraiból. A vinotékák és a nagy élelmiszer láncok külföldi boros polcain jó ha egy-két féle elzászi bort találunk az valahol a polc szélen. Pedig érdemes lenne odafigyelni rájuk, mert tényleg egyedi, mással nem összetéveszthető karakterrel bírnak.

A borvidék a Vogézek keleti oldalán nyújtózik el 170 km hosszan, mintegy 15.000 hektáron. A klíma hivatalosan szemi-kontinentális, ami a helyiek elmondása szerint olyan, mint itthon, csak nedvesebb picit. A talaj változatos, akár közvetlenül egymás melletti cru-k (dűlők) is más alapkőzettel bírnak, épp ezért a dűlőszelekció magától értetődő jelenség itt. A fajtaportfolió 7+1 (+1-ről mindjárt) szőlőre korlátozódik, melyek többsége őshonos és nagyon otthonosan is érzi magát. A Sylvaner diszkréten gyümölcsös, friss, reduktív technológával készül, a Pinot blanc sok esetben itthon még csak hírből sem tapasztalt őrült mineralitással és virágossággal valamint izgő-mozgó savakkal bír.

 

Szőlőfajták - Rajnai Rizling (Riesling), a Tokay, a Sylvaner és a többiek

A Riesling az elzásziak Furmintja, fiatalon sárgavirágos, savai lendületesek, de cizelláltak, évjáratosan már megszelidül, elegánssá válik, érdekesen "petróleumos". Előszeretettel mutatják be vele egy-egy jóhírű grand cru (kiemelt dűlő) habitusát. A Muscat vagyis muskotály a mi Ottonel muskotályunkra hasonlít. A korábban "Tokay"-nak nevezett Pinot gris olasztól eltérő francia iskoláját leginkább az elzászi pincékben tanulmányozhatjuk, ugyanis az olasz friss és virágostól eltérően itt olajosabb, vastagabb, testesebb, nemritkán tölgyfában érlelten készül és sok esetben benne maradék cukorral is találkozunk. A fajtanévről a Tokay megnevezést leakasztották a franciák a 2007-es évtől, mivel egy kisebb háború után a Tokaj márkanevet sikerült levédenünk, amit bár nem fogadtak kitörő lelkesedéssel az elzászi termelők, de mára beletörődtek. A Gewürztraminer vagyis a Fűszeres tramini szinte mindig maradék cukorral kerül a palackba és aperitifként végzi a pohárban, stílusa hasonló az itthoni nívósabb kései szüretes tokaji borokhoz, de annál - a fajtajellegnek köszönhetően - sokkal illatosabb, aromavilága keleti fűszereket, egyesek szerint török bazárt idéz. A Pinot noir az egyetlen kékszőlő a vidéken, amiből vörösbort és pezsgőt is készítenek, bár az előbbi sokkal vékonyabb és kevésbé elegáns, így persze jóval olcsóbb is, mint a burgundi rokona.

 

Crémant - az elzászi Champagne

A plusz 1  a hét fajta mellett pedig a Chardonnay, ami kizárólag az elzászi pezsgőhöz, a Crémant d’Alsace alapjaként használható a Pinot blanc, a Riesling és a Pinot noir mellett. Utóbbiból készülhet rosé és fehér (blanc de noirs) pezsgő is. Egyébiránt a Crémant teljesen ugyanazzal a hagyományos, palackban erjesztős és degorzsálós, azaz a Méthode Champenoise technológiával készül, mint maga a Champagne, de természetesen nem hívhatják annak. A közel 40 éve csiszolgatott elzászi pezsgő, a Crémant hosszú ideig a Champagne mellett csak ezüstérmes volt az eladások számait tekintve, ám mára az első helyre lépett elő a maga 37 millió palackjával, aminek 85%-a helyben kerül eladásra, a többi export. Sikerét a jó - egyes esetekben a Champagne-t megközelító - minőségének és az ahhoz képest jóval alacsonyabb árának köszönheti.

A borok egyébként csak a hagyományos rajnai (az elzászi Flüte) palackban kerülhetnek forgalomba és csak helyben palackozhatók (Mis en bouteille á la propriété).

 

A bor és a gasztronómia

Érdekesség, hogy más borvidéki repertoárokkal ellentétben elzászi borsorral egy komplett ebédet végig lehet kísérni, mondjuk valamelyik ónémet favázas (carolage) vendéglő teraszán. Aperoként a már említett Muscat vagy a Crémant használatos, majd az előételként tálalt salátához vagy felvágotthoz Pinot blanc vagy Signature (vagyis amolyan birtokbor) Riesling az illő. A főételként tányérba kerülő elzászi spárga, nyúl vagy fácán mellé a Pinot gris-t szolgálják fel, de a fácánhoz akár a Pinot noir is szóba jöhet. A levezetéshez elénk tett rúzskultúrás Munster sajt mellé Traminit, más kevésbé zsíros sajtokhoz grand cru Riesling-et ajánl a pincér. A desszert kísérője mindig a Vendanges Tardives, azaz az édes kései szüret. Végül az ebédet természetesen egy pohár a Crémant-nal is befejezhetjük...

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgő vásárlás