Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az elzászi borvidék: A rajnai rizling otthona

Az elzászi borvidék: A rajnai rizling otthona

Az elzászi borvidék Franciaország északkeleti részén, a Vogézek-hegység (Vosges) és a Rajna folyó között húzódva, egyike a világ legjelentősebb fehér bortermő vidékeinek. A régió különleges földrajzi adottságai, a fajtaösszetétel és a gazdag borkészítési hagyományok egyedülálló borokat eredményeznek, amelyek között a rajnai rizling kiemelkedő szerepet tölt be.

A rajnai rizling elzászi karaktere
Az elzászi rajnai rizling radikálisan eltér német társaitól. Míg a németek hagyományosan moseli stílusban, azaz maradékcukorral készítik, addig az elzászi francia borok szinte kivétel nélkül szárazak. A rizling az elzászi szőlőterület 20%-át foglalja el, és a régió 51 Grand Cru területe közül szinte mindegyikben termesztik.
Az elzászi rizlingek jellemzően testesebb, gazdagabb karakterűek, magasabb alkoholtartalmúak, mint német megfelelői, és szerteágazó, kifejezetten aromás profillal rendelkeznek. A borok intenzív virágos és őszibarackos aromákat vonultatnak fel, brilliáns savassággal, izgalmas textúrával, nem ritkán 14-15% alkohol mellett.

Talaj és klíma: a terroir mozaikja
Az elzászi borvidék talajviszonyai rendkívül változatosak - szakértők "terroir mozaikjának" nevezik, mások egyfajta "állatorvosi lónak" tartják. A régióban 13 különböző talajtípus található, köztük gránit, mészkő, gneisz, pala, homokkő, vulkáni talajok és agyag.

Rajnai rizling: az elzászi borvidék borai a francia borok csúcsai

 

Talajtípusok és hatásaik a rizlingre
Gránitos talajok: A Vogézek oldalain található vulkáni eredetű talajok, amelyek durva homokká bomlanak. Ezeken a könnyű, jó vízelvezetésű talajokon termesztett rizling finom, delikát savassággal és virágos karakterrel rendelkezik.

Homokkő terroir: A cementált kvarchomokból álló talajok, amelyek málláskor homokká és finom termőtalajjá bomlanak. A rizling és a pinot gris (vagyis a szürkebarát) kiválóan érzi magát ezen a talajon, amely gyümölcsös karakterű, finom borokat eredményez.

Mészkő talajok: A másodkori tengeri eredetű mészkövek, közöttük a kemény, szürke "Muschelkalk" és a világosabb, puhább "Dogger" változat. Ezek a talajok komplex, virágos ízű, sűrű borokat adnak.

Klíma és mikroklíma
Az elzászi borvidék kontinentális klímával rendelkezik, igen hideg telekkel és meleg, olykor kifejezetten forró, száraz nyarakkal. A régió Franciaország egyik legszárazabb területe, évente átlagosan 500 mm csapadékkal. A Vosges-hegység "esőárnyék" hatása védi a szőlőket a túlzott csapadéktól.

A szőlők 175-550 méter közötti tengerszint feletti magasságban találhatók, ami széles skálájú mikroklímát teremt. A délkeleti kitettség ideálisnak számít a napfény maximális kihasználására.

Az elmúlt évek szüreteinek összehasonlítása
2023: Kihívásokkal teli évjárat
A 2023-as évjárat különösen nehéz volt a rizling számára. A virágzás idején fellépő magas hőmérséklet miatt coulure (terméskiesés) sújtotta a rizlinget. A szárazság és hőség késleltette más szőlőfajták érését is. Ennek ellenére a száraz fehér borok szokatlanul finomak lettek, alacsonyabb alkoholtartalommal és határozott savassággal.

2022: Szerencsés menekülés
A 2022-es évjárat rendkívül meleg és száraz volt, intenzív hőhullámokkal. A szüret előtt érkező enyhe esők frissességet adtak az évjáratnak. A rizlingek koncentrációt mutatnak, gyakran finom fenolikus szerkezettel, ami kompenzálja a 2021-hez képest alacsonyabb savtartalmat.

2021: Klasszikus évjárat
A 2021-es évjáratot "klasszikus évjáratnak" nevezik. A tavaszi fagyok átlagosan 10%-kal csökkentették a termelést, de a májusi, júniusi és júliusi lisztharmat járványok még nagyobb károkat okoztak. A termelés végül 20%-kal maradt el a normálistól. Kevés édes bort készítettek, de a napos, száraz ősz lehetővé tette energikus, aromás száraz borok készítését, különösen a rajnai rizlingből.

2020: Hőség és koncentráció
A 2020-as évjárat hasonló volt 2019-hez, de tavaszi fagyok nélkül, még korábbi szüretkezdettel. A forró vegetációs időszak megnehezítette a teljes fenolos érés elérését. A borok "ausztér" jellegűek, de ez más típusú ausztéritás, mint 2021-ben, mert a klímaváltozás következtében megváltozott a szőlő metabolizmusa.

Mit jelent az ausztér bor?
Az ausztér bor alapvetően kemény, szigorú karakterű italt jelent, amelyet elsősorban a magas savtartalom és visszafogott gyümölcsösség jellemez. Fehérboroknál ez nagyon magas savtartalmat, vörösboroknál pedig magas savtartalom mellett markáns, fogós tanninokat jelent.

Az elzászi borvidék szépsége páratlan

 

Történeti áttekintés
Az elzászi borászat gyökerei - természetesen - a rómaiakig nyúlnak vissza, akik felismerték, hogy a régió alacsony csapadékmennyisége ideális a szőlőtermesztéshez. A bortermelés igazi fénykora a Meroving-dinasztia (5-8. század) és a Karoling-kor (9. század) alatt volt. 1000-re már 160 különböző helyen termeltek bort a régióban, és a középkorban Elzász Európa egyik legjobb bortermelő vidéke volt. A rizling termesztése a 15. században kezdődött el a régióban.

Az elzászi borvidék különleges történelmi helyzete - amely 1879 és 1945 között többször váltott Franciaország és Németország között - nehéz időket hozott a bortermelésre. Az 1918-as visszacsatolás óta azonban a régió a francia bortermelés szerves részét képezi.

Nemzetközi hírnév és elismerés
Az elzászi borok nemzetközi megítélése változó. Míg a Master of Wine vizsgát letevő szakértők szinte kivétel nélkül szeretik az elzászi borokat, különösen a rizlinget, a szélesebb közönség körében nehézségekkel küzd. Sommelier-k világszerte gyakran helyezik a rizlinget a világ legjobb fehérborszőlő-fajtái közé.

Az elzászi borok exportjának 25%-a külföldre kerül, a legnagyobb exportpiacok Belgiumba, Hollandiába, Németországba, Dániába és az Egyesült Államokba irányulnak. A biodinamikus borok terén Elzász úttörő szerepet tölt be, számos termelő már az 1990-es évek végén áttért erre a módszerre.

A Crémant d'Alsace: az elzászi habzóbor
A Crémant d'Alsace 1976-ban kapott AOC státuszt, és mára az elzászi bortermelés 18-25%-át teszi ki. Ez a francia pezsgő a champagne-i módszerrel készül, de jelentősen alacsonyabb áron.

Termelési adatok és jelentőség

  • Évi 33 millió palack (255 000 hektoliter) termelés
  • Franciaország második legnagyobb pezsgőtermelő vidéke a champagne után
  • A francia pezsgőfogyasztás 30%-át teszi ki
  • kb. 500 termelő vesz részt a gyártásban

A Crémant d'Alsace készítéséhez engedélyezett szőlőfajták: rizling, pinot blanc, pinot noir, pinot gris, auxerrois blanc és chardonnay. A rizlingből készült crémant élénk, gyümölcsös, elegáns és nagylelkű.

Biodinamikus bortermelés és fenntarthatóság
Az elzászi borvidék élenjár a biodinamikus borok termelésében. Számos termelő, mint a Domaine Achillée, a Domaine Loew, a Barmès-Buecher, és Valentin Zusslin már évtizedek óta alkalmazza a biodinamikus módszereket.

A biodinamikus viticultura előnyei:

  • Egészségesebb, könnyebben iható borok
  • Egyedi személyiség kifejezése
  • Természetes egyensúly megőrzése
  • Terroir tisztább kifejezése

Az elzászi borvidék gazdag talajtípusai, kedvező klímája és hagyományai egyedülálló borokat eredményeznek. A rajnai rizling itt találta meg tökéletes otthonát, ahol száraz, koncentrált, divatos kifejezéssel élve "terroir-driven" borok születnek, amelyek méltón képviselik a francia borok kiválóságát a világban.

Champagne helyetti habzóborok alternatívája - Crémant dAlsace

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Kapcsolódó tartalmak