Leírás
A Giró Ribot egy családi borászat Spanyolország Penedès régiójában, amely mély gyökerekkel rendelkezik mind a Penedès, mind a francia Champagne borvidékeken. A borászat mottója generációról generációra a minőség és hitelesség megőrzése.
A Giro Ribot szőlőültetvényei 100 hektáron terülnek el, ahol olyan szőlőfajtákat termesztenek, mint a Chardonnay, Muscat, Macabeo, Parellada és Xarel·lo. A Penedès régió kedvező éghajlati és talajviszonyai – agyagos-mészköves talaj, mérsékelt csapadék és a Montserrat hegység védelme – ideálisak itt a szőlőtermesztéshez.
A Giró Ribot borászat elkötelezett a hagyományos szőlőművelési technikák mellett, mint például a kézi szüret és az öntözésmentes gazdálkodás, miközben a pincészetben modern technológiát alkalmaznak, például gyropalettákat a seprőtelenítéshez. Ez a kombináció biztosítja a boraik finom buborékstruktúráját, a Cava pezsgők mély mineralitását és összetett, komplex aromáit.
A borászat termelésének jelentős részét exportálja, főbb piacai közé tartozik az Egyesült Államok, Hollandia, Japán, Dánia és Svédország illetve mostantól már Magyarországon is elérhető a Borkorzónál.
A Giro Ribot "Ab Origene" Brut Nature Cava Reserva az új cava szabályozás szerint a Guarda Superior prémium kategóriába sorolt pezsgő. Szüretelés: manuálisan, augusztus közepe és szeptember vége között. A szőlő 20-30 éves ültetvényről származik. Az alapborok készítése során a leszüretelt szőlőket eltávolítják a kocsányról és cryomaceráción esnek át, hogy ki lehessen nyerni a fajták elsődleges aromáit. A fermentáció rozsdamentes acél tartályokban zajlik, alacsony hőmérsékleten, 12-14 °C között, hogy a másodlagos aromák teljes potenciálját elérjék. Az összeállított bort ezután második erjedésnek vetik alá a palackban, a hagyományos champagne-i módszer szerint. A palackos érlelés időtartama 24 és 36 hónap közötti.
Szőlőfajták és összetétel: 50% Macabeu, 30% Xarel·lo és 20% Parellada. Alkoholtartalom: 11,5% vol.
Halvány szalmasárga színű pezsgő, fénylő arany árnyalatokkal és zöldes tónusokkal. Finom, krémes buborékszerkezet, elegáns illat pörkölt mandula jegyekkel, vadvirágméz és szárított gyógynövények finom árnyalataival.
Ízben száraz, jól struktúrált és vibráló, markáns pörkölt ízjegyekkel és aszalt gyümölcsökkel, elegáns és hosszan tartó lecsengéssel .
Alkoholtartalom:11,5%
Teljes savtartalom: 4,0 g/L
Összes cukortartalom: 1,5 g/