Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hírek

Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet

Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet

2023. 08. 23. 11:04:10

A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.

Borok és ételek párosítása

Borok és ételek párosítása

2023. 08. 01. 13:36:10

Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.

A borok tárolása

A borok tárolása

2023. 08. 01. 12:32:10

Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.

Nagy prosecco kisokos

Nagy prosecco kisokos

2023. 07. 05. 17:34:39

Ahogy egyre terjed itthon is a különböző gyöngyöző- és habzóborok divatja, figyelünk fel a határainkon túlról érkezők példányokra. Míg a champagne - árfekvése okán is - leginkább az ünnepek itala, addig egy kellemes, nyári estén nagyot dobhat egy-két pohár prosecco, amelyet szerte a világon a nagy pezsgő kedvező árú alternatívájaként kezelnek. 

Mi a Pét-Nat (PetNat)?

Mi a Pét-Nat (PetNat)?

2023. 05. 30. 16:34:26
Több módja is van a pezsgő készítésének. Napjainkban egy majdnem 500 éves technológia kapott újra szárnyra.
Sauvignon blanc - a zöldbor

Sauvignon blanc - a zöldbor

2023. 04. 23. 14:30:05

Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.

Szürkebarát, pinot grigio, pinot gris szőlőfajta bemutatása

Szürkebarát, pinot grigio, pinot gris szőlőfajta bemutatása

2023. 04. 19. 12:15:08

A szürkebarát régóta, legalább ötven éve stabilan Magyarországon van, termesztjük és bort készítünk belőle, s bár nálunk – kétes, félédes múltja miatt - kicsit lesajnált mostanában, a világban azonban komoly divathullámon esett át az utóbbi húsz évben, hála az Észak-Olaszországból származó, jó ár-érték arányú, populáris pinot grigio-knak. A fajta előnye pont az a tulajdonsága, hogy fehérbor vonalon viszonylag nagy testéhez kerekebb savgerinc és aromatár társul.

Soave - nem alsópolcos savszörny

Soave - nem alsópolcos savszörny

2023. 04. 14. 13:29:25
Aki Olaszországban beül egy trattoriába, az a borlapon biztosan találkozik vele, hiszen nincs olasz étterem Soave nélkül, mennyiség tekintetében ez Olaszország legfontosabb fehérbora.
Calvados - nem almapálinka

Calvados - nem almapálinka

2023. 03. 23. 19:56:35

A magyar vásárlók elsősorban a zseniális háborús író, Remarque regényeiből ismerhették meg a calvadost vagyis a normandiai almabrandyt. Ám a közelmúltig nem jutott el ez az elegáns és különleges ital a maga valójában hozzánk, kóstolni szinte lehetetlen volt. Sőt, a legtöbben - tévesen - úgy tartják, hogy ez a párlat tulajdonképpen egy érlelt almapálinka. Az alábbiakban igyekeztünk mindent összeszedni a calvadosról.

Napsütötte Toszkána

Napsütötte Toszkána

2023. 03. 11. 15:42:40
Toszkána hihetetlen borkészítési múlttal rendelkezik, amely  3000 éve része a toszkán történelemnek.