Planeta: Etna Bianco 2016
Wikipedia: "Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu, olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között, a sziget keleti partján. A vulkán területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Európa legmagasabb működő vulkánja: jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. A vulkán több szempontból is érdekes:
- először is azért, mert a Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben;
- másodsorban, mert működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll, akik a működés magyarázatára több, többé-kevésbé egyenrangú elméletet is kidolgoztak.
A tényezők felkutatását nehezíti, hogy a tűzhányó a Földközi-tenger vidékének tektonikai szempontból legbonyolultabb területén fekszik. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj.
2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította"
A Planeta több kisebb pincészete közül ez a 100% Carricante (fajta) a vulkán lábánál, vagyis a borvidék szívében fekvő "Feudo di Mezzo"-ban készült, mintegy 720-850 m magasságban telepített szőlőkből, gyakorlatilag az egyetlen Etna DOC minősítésű vidékről (kb 8.5 ha). Itt nagyon nehéz megművelni a területet a lávafolyások és a kemény, ökölnyi kövek miatt. A talaj tulajdonképpen koromfekete a lávahomoktól. A borász egy örökké mosolygó, szőke magyar lány, Patricia, aki már 10 éve a pincészetben dolgozik és személyes jóbarátunk.
Az október 5-én, kézzel szüretelt alapanyagot azonnal 8 fokra hűtötték, hogy elejét vegyék a nemkívánt aromavesztésnek és az esetleges spontán (be)erjedésnek. A kézi válogatás és egészfürtös préselés után musttisztítás következett, majd 85%-nyi acéltartályban, helyi élesztőkkel, irányítottan, 15 C fokon, 15%-a pedig nagyméretű fahordóban erjedt. Az első fejtés után finomseprőn tartották egészen februárig, hogy a komplexitást növeljék. Illatában akác, korai barack mandula fedezhető fel, ásványok fűszereznek, mindez egységes, intenzív egészben. Ízben a mineralitás dominál, de érett körte és a lédús sárga szilva is megjelenik, vastag, de nem telít. Remek bor, nem szükséges enni hozzá, de remek párosítás a könnyű halételek vagy egy egyszerű csirke mellé vagy csak egy alkalmi sajttál mellé.
Az Etna boroknál jelenleg nem tudunk érdekesebb tételt ajánlani :)
Ajánlott termékek