Planeta: Etna Rosso 2015
Wikipedia: "Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu, olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között, a sziget keleti partján. A vulkán területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Európa legmagasabb működő vulkánja: jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. A vulkán több szempontból is érdekes:
- először is azért, mert a Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben;
- másodsorban, mert működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll, akik a működés magyarázatára több, többé-kevésbé egyenrangú elméletet is kidolgoztak.
A tényezők felkutatását nehezíti, hogy a tűzhányó a Földközi-tenger vidékének tektonikai szempontból legbonyolultabb területén fekszik. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor- és gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj.
2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította"
A Planeta több kisebb pincészete közül ez a 100% Nerello Mascalese (fajta) a vulkán lábánál, vagyis a borvidék szívében fekvő "Feudo di Mezzo"-ban készült, mintegy 510-720-850 m magasságban telepített szőlőkből, gyakorlatilag az egyetlen Etna DOC minősítésű vidékről (kb 8.5 ha). Itt már nagyon nehéz megművelni a szőlőt a lávafolyások és a kemény, ökölnyi kövek miatt. A talaj koromfekete a lávahomoktól. A borász egy örökké mosolygó, szőke magyar lány, Patricia, aki már 10 éve a pincészetben dolgozik és személyes jóbarátunk.
Az október 15-én, kézzel szüretelt alapanyagot azonnal 10 C fokra hűtötték, hogy elejét vegyék a nemkívánt aromavesztésnek és az esetleges spontán (be)erjedésnek. A kézi válogatás és zúzás után 23 fokon 14 napig erjedt a cefre fakádakban és rozsdamentes acél erjesztőkben, napi két körfejtés mellett. A préselés után az almasav lebomlása már a 6-8 hónapos pihentetés és érlelés alatt ment végbe. Illatában vanília, vadmálna és a meggy aromák keverednek florális jegyekkel, ibolyával, ízében kifejezett, meleg és izgalmas, közepes testű, szép vonala van, utója orientális fűszerekkel teli.
Ennél érdekesebb bort egyszerűen nem is lehet elképzelni!
Természetesen bármelyik könnyebb olasz étel mellé ajánlható.
Ajánlott termékek