Hírek
Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet
A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.
Borok és ételek párosítása
Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.
A borok tárolása
Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.
Mi a Pét-Nat (PetNat)?
Több módja is van a pezsgő készítésének. Napjainkban egy majdnem 500 éves technológia kapott újra szárnyra.
Rosé gyorstalpaló
Cerasuolo - az olasz rosé amit, érdemes komolyan venni
A Cerasuolo d’Abruzzo azoknak a borkedvelőknek szól, akik unják a végtelen és egyszerű rosék világát vagy a Provence-i stílusú rozék komolyságát, esetleg akik a világosabb, kisebb testű vörösborokat kedvelik; mint a Pinot noir (pl Albino Armani), a Beaujolais Villages (vagy annak Cru változatai), a Schiava az Etna Rosso vagy az itthoni kínálatban a Kadarka.