Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Louis Jadot: Chablis "Fourchaume" Premier Cru (Chablis, Burgundia, Franciaország)

20.350 Ft
Menny.:db
Nem értékelt
minőségi száraz fehérbor, Chablis (Burgundia), Franciaország
Szállítási díj: Ingyenes
Várható szállítás: 2023. szeptember 27.

Leírás

Az 1859-ben alapított Louis Jadot pincészet egyike a legismertebb és talán a legelismertebb burgundi birtokoknak. A tehetséges, fiatal főborász, Frédéric Barnier irányításával közel 50 féle bor készül 528 hektárról. Ez az elképesztő szortiment már maga is magasfokú precizitást feltételez, nem beszélve arról, hogy mindegyik bor minősége és eleganciája az egekbe emeli a birtok reputációját. A Jadot tételei London, New York, Párizs vagy éppen Tokyo legjobb, nem ritkán Michelin csillagos étteremeinek borlapjain is megtalálhatók. Jelmondata: "nincs kompromisszum a minőség felett"

Technológiában olyan igen költséges, de innovatív és nagyon hatékony fogásokat követnek, mint pl. a "replis" (répli), aminek lényege, hogy a kevésbé neves területek boraihoz is kisebb-nagyobb mértékben magasabb minőségi kategóriájú tételeket házasítanak, mellyel az alacsonyabb minőségi kategóriában is harmóniát, egyensúlyt és eleganciát érnek el. Vagy pl. a mai napig nyitott fakádas erjesztést alkalmaznak a vörösborok esetében, a fehérboroknál pedig a fahordós fermentálás (is) a szokásos. Emellett pedig saját pincéjükből szelektált vadélesztőkkel dolgoznak, ezzel is elősegítve az évtizedek (vagy évszázadok?) alatt kialakult szőlőfajta-terroir-ember egységét azzal, hogy a lehető legkisebb mértékben nyúljanak bele emberként a természet folyamataiba. Természetesen a kisebb területekről, dűlőről készült borokat is elkülönítve kezelik, illetve igyekeznek a minimálisra csökkenteni az új és a használt tölgyfahordók használatát ahhoz, hogy minél többet mutathassanak meg a terroirból és az ott termett gyümölcsből. Hordóikat saját erdeikben termett fákból, saját kádárüzemükben készítik.

A pincészet jelenleg annak az amerikai importőrnek a tulajdonában van, akivel az 1940-es évektől kezdve együtt dolgoznak.

Chablis földrajzilag nem tartozik a Burgundia tömbjéhez, távolabbról csatlakozik ahhoz, kb. félúton található Párizs és Dijon között. A klímája inkább "szélsőségesebben" kontinentális, mint Burgindiának, tehát a tél nagyon hideg, kemény faggyal, a nyár nagyon meleg, rendszeres aszállyal. Talaja márga. Franciaország legkisebb borvidéke, 3500 hektárral, amiből 586 ha premier cru minősítésű terület. 100%-ban Chardonnay található a területen.

A klasszikus hordós erjesztés mellett acéltartályos fermentácót is alkalmaznak, seprőntartással karöltve azért, hogy a ma divatos és piacos gyümölcsös fehérbor kívánalmainak (is) megfeleljenek. A kézi szüret és a kíméletes préselés után a must fele részben 450 literes tölgyfahordóba, másik része pedig rozsdamentes acéltartályba került, ahol az erjedés után 13-15 hónapot finomseprőn érlelődött tovább.

A szokásosnál magasabb hőmérsékleten, 12-14 C-on fogyasszuk! Cézár salátához, a tenger gyümölcseihez, lazachoz, esetleg a vegetáriánus konyha fogásaihoz párosítsuk. A fish and chips, csiga, az osztriga és a jó minőségű sushi elengedhetetlen kísérője!

10-15 év érlelési potenciállal bír az évjárattól függően.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.