Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Louis Jadot: Bourgogne Cote d' Or Pinot Noir 2021 (Burgundia, Franciaország)

11.990 Ft
Menny.:db
Nem értékelt
száraz minőségi vörösbor, (Burgundia, Franciaország)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. május 27.

Leírás

Az 1859-ben alapított Louis Jadot pincészet egyike a legismertebb és talán a legelismertebb burgundi birtokoknak. A tehetséges, fiatal főborász, Frédéric Barnier irányításával közel 50 féle bor készül 528 hektárról. Ez az elképesztő szortiment már maga is magasfokú precizitást feltételez, nem beszélve arról, hogy mindegyik bor minősége és eleganciája az egekbe emeli a birtok reputációját. A Jadot tételei London, New York, Párizs vagy éppen Tokyo legjobb, nem ritkán Michelin csillagos étteremeinek borlapjain is megtalálhatók. Jelmondata: "nincs kompromisszum a minőség felett"

Technológiában olyan igen költséges, de innovatív és nagyon hatékony fogásokat követnek, mint pl. a "replis" (répli), aminek lényege, hogy a kevésbé neves területek boraihoz is kisebb-nagyobb mértékben magasabb minőségi kategóriájú tételeket házasítanak, mellyel az alacsonyabb minőségi kategóriában is harmóniát, egyensúlyt és eleganciát érnek el. Vagy pl. a mai napig nyitott fakádas erjesztést alkalmaznak a vörösborok esetében, a fehérboroknál pedig a fahordós fermentálás (is) a szokásos. Emellett pedig saját pincéjükből szelektált vadélesztőkkel dolgoznak, ezzel is elősegítve az évtizedek (vagy évszázadok?) alatt kialakult szőlőfajta-terroir-ember egységét azzal, hogy a lehető legkisebb mértékben nyúljanak bele emberként a természet folyamataiba. Természetesen a kisebb területekről, dűlőről készült borokat is elkülönítve kezelik, illetve igyekeznek a minimálisra csökkenteni az új és a használt tölgyfahordók használatát ahhoz, hogy minél többet mutathassanak meg a terroirból és az ott termett gyümölcsből. Hordóikat saját erdeikben termett fákból, saját kádárüzemükben készítik.

A pincészet jelenleg annak az amerikai importőrnek a tulajdonában van, akivel az 1940-es évektől kezdve együtt dolgoznak.

 

E kategória keretében az alapanyag (Pinot noir) a borvidékről (Cotes de Nuits + Cotes de Beaune = Cote d' Or) bárhonnan jöhet, nincs erősebb területi kötöttség. A bor elsősorban a Pinot gyümölcsösebb arcát mutatja be csersznyével és a kékbogyós gyümölcsökkel, savai lendületesek, de lekerekítettek, tanninjai puhák, a korty lédús, elegáns, olykor minerális felütések jelennek meg.

Kézi szüret, valamint 3 hetes, acéltartályos maceráció után a bor fele részben másod és harmadtöltésű fahordóba került és ott 18 hónapig érlelődött.

A szokásosnál hűvösebben, 14-16 C-on ajánljuk szervírozni. Ajánljuk sült lazachoz, grillezett csirkéhez, bárányhoz, steakhez, esetleg tatárhoz és természetesen érlelt félkemény, vagy akár lágy sajtokhoz.

A bor illetve az évjárat külön érdekessége hogy rendhagyó címkét kapott ami a borászat 160 éves fennállása óta nem igazán volt bevett szokás. A címkét a londoni Central Saint Martins művészeti és design iskola végzős diákjai tervezték. “A terroir meséje” munkacímre hallgató projekt bemutatja a Central Saint Martins fiatal grafikusainak képzelőerejét és kreativitását miközben a Louis Jadot eszméivel és elkötelezett borrajongóival is rezonál. A címkén megjelenik a borászat számára három legfontosabb elem ami ezt a bort különlegessé teszi; Cote Dd’or talaja, a terroir és a klíma. 


Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.