Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Louis Jadot: Gevrey-Chambertin 2021, (Burgundia, Franciaország)

31.800 Ft
Menny.:db
(1)
száraz minőségi vörösbor, Burgundia, Franciaország
Szállítási díj: Ingyenes
Várható szállítás: 2024. május 27.

Leírás

Az 1859-ben alapított Louis Jadot pincészet egyike a legismertebb és talán a legelismertebb burgundi birtokoknak. A tehetséges, fiatal főborász, Frédéric Barnier irányításával közel 50 féle bor készül 528 hektárról. Ez az elképesztő szortiment már maga is magasfokú precizitást feltételez, nem beszélve arról, hogy mindegyik bor minősége és eleganciája az egekbe emeli a birtok reputációját. A Jadot tételei London, New York, Párizs vagy éppen Tokyo legjobb, nem ritkán Michelin csillagos étteremeinek borlapjain is megtalálhatók. Jelmondata: "nincs kompromisszum a minőség felett"

Technológiában olyan igen költséges, de innovatív és nagyon hatékony fogásokat követnek, mint pl. a "replis" (répli), aminek lényege, hogy a kevésbé neves területek boraihoz is kisebb-nagyobb mértékben magasabb minőségi kategóriájú tételeket házasítanak, mellyel az alacsonyabb minőségi kategóriában is harmóniát, egyensúlyt és eleganciát érnek el. Vagy pl. a mai napig nyitott fakádas erjesztést alkalmaznak a vörösborok esetében, a fehérboroknál pedig a fahordós fermentálás (is) a szokásos. Emellett pedig saját pincéjükből szelektált vadélesztőkkel dolgoznak, ezzel is elősegítve az évtizedek (vagy évszázadok?) alatt kialakult szőlőfajta-terroir-ember egységét azzal, hogy a lehető legkisebb mértékben nyúljanak bele emberként a természet folyamataiba. Természetesen a kisebb területekről, dűlőről készült borokat is elkülönítve kezelik, illetve igyekeznek a minimálisra csökkenteni az új és a használt tölgyfahordók használatát ahhoz, hogy minél többet mutathassanak meg a terroirból és az ott termett gyümölcsből. Hordóikat saját erdeikben termett fákból, saját kádárüzemükben készítik.

A pincészet jelenleg annak az amerikai importőrnek a tulajdonában van, akivel az 1940-es évektől kezdve együtt dolgoznak.

Gevrey-Chambertin a Cote de Nuits északi csücskében található, 26 premier és 8 grand cru-t jegyeznek itt. A talaj márgás mészkő, melyből az előbbi kerekséget, az utóbbi izgalmas savkészletet ad a boroknak.

Kézi szüret és kézi válogatás, valamint 3-4 hetes, nyitott fakádas és acéltartályos maceráció után a bor 1/3 részben elsőtöltésű fahordóba került és ott 18 hónapig érlelődött.

Ajánljuk sült lazachoz, borjúmájhoz, muszakához, terrinekhez, kacsamell salátához, tatárhoz, gyöngytyúkhoz, illetve kemény sajtokhoz.

10-15 éves érlelési potenciállal bír.

 


Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
2023. 09. 28.
Ez valami csoda. Az ilyen fantasztikus Pinot-noir borokért lehet rajongani Burgundiáért.