Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lugana - a Garda-tó kincse

Lugana - a Garda-tó kincse
A Garda-tó Észak-Olaszország egyik legkedveltebb üdülőhelye, turista, vízisport és kerékpáros paradicsom de lélegzetelállító szépsége mellett a borkedvelőknek is sok érdekességeket tartogat.

 

A Lago di Garda három tartományhoz is tartozik; Trentino, Lombardia és Veneto és több eredetvédelem alatt álló borvidéket is határol. Ezek közül az egyik a szóban forgó Lugana DOC, amely különlegességét egy helyi őshonos fajta a Turbiana (vagy Trebbiano di Lugana) és egy speciális geológiai eredetű terület együttállásának köszönheti. A kis eredetvédett területet egy meglehetősen lapos medence határozza meg, amelyet északon a Garda-tó, nyugaton, délen és keleten pedig alacsony morénás dombok határolnak amelyek a jégkorszak nagy alpesi gleccsereinek déli lökéseiből jöttek létre. Az összefüggően agyagos talajok, a tó hőmérséklet mérséklő hatásai és a behatárolt dombok együttesen egy jól elkülöníthető terroirt alkotnak.

 

Lugana elhelyezkedése


Lugana a Garda-tó déli részén helyezkedik el, nagyobb része Lombardiához, egy kisebb keleti szeglete pedig Veneto-hoz tartozik. A kis borvidék gyakorlatilag gyémánt alakban terül el, átmérője 11 kilométer és északról délre 9 kilométer hosszú, központja San Martino della Battaglia városa. A kis borvidék kb. 90%-a Lombardiában, Brescia tartományban található, a keleti csúcs pedig a venetói Peschiera del Gardában ahol jónéhány nagyobb termelő dolgozik, többek közt itt található a Borkorzó által forgalmazott Albino Armani borászat is.

Lugana 1967-ben kapta meg eredetvédelmi DOC státuszát. Pár évvel ezelőtti adatok szerint körülbelül 2000 ha szőlőterülettel rendelkezik, 125 termelővel és az évi termelés nagyjából 20 millió palack. A Consorzio Tutela Lugana DOC 1990-ben alakult meg, azzal a céllal, hogy a felügyelje és védelmezze a borvidék helyi borkultúráját és a borokat, valamint elismerést és ismertséget szerezzen a Lugana boroknak a világban.

 

Lugana borvidék és borok

A borvidék egy szőlőfajtára összpontosít ez pedig a fentebb már említett Turbiana. A borokat általánosságban véve friss, fehér virágos, citrusos, almás, mandarinos, mandulás aromatika jellemzi ami a készítési módtól és az érleléstől függően természetesen más jegyekkel is kiegészülhet. A szabályozás legfeljebb 10%-ig ugyan megengedi egyéb fehér szőlőfajta házasítását a Lugana DOC borokba, a termelők azonban általában nem élnek a lehetőséggel, így a legtöbb Lugana valóban 100% Turbiana-ból készül. A másik fajta a Marche tartományban köztiszteletnek örvendő Verdicchio fajta (helyi nevén a Trebbiano di Soave) amit sokáig nem tudtak származásában ennyire elkülöníteni.

A forgalomba hozott borok több, mint 90%-a Lugana DOC, ezen kívül négy további kategória készitése lehetséges: -Superiore (legalább 1 éves érlelés és legalább 12% alkoholtartalom)

-Riserva (legalább 2 év érlelés, ebből legalább 6 hónap palackban és legalább 12% alkoholtartalom)

-Spumante (tankpezsgő és palackban erjesztett pezsgő is készülhet ebben a kategóriában)

-Vendemnia Tardiva (késői szüret). 

Látható tehát, hogy elég széles spektrumot ölel fel a Lugana borok öt különböző kategóriája, ami a Turbiana fajta sokoldalúságát igazolja.

 

Lugana borok és ételek párosítása

 

A Lugana borokat a gasztronómiában leginkább halas ételekhez, rizottókhoz ajánlják, de - főleg a pezsgő és a frissebb borok - akár aperitifként is jól működnek.

Érdemes odafigyelni a Lugana fehérborokra, mert amellett, hogy imádni valóak általában nagyon precízen és profin elkészített borok. 

Sok szeretettel ajánljuk az Albino Armani Lugana-t ami mint a borászat minden bora általában tökéletesen leképezi a terroirban rejlő potenciált és 100% pozitív élményt garantál.

 


Szerző:

Rein Krisztián. Az éttermi világban került a borok közelébe, ahonnan pályát módosított és már közel 20 éve foglalkozik borkereskedéssel. Magyar borokkal kezdett dolgozni majd fokozatosan a nemzetközi borokra majd később párlatokra is specializálódott. WSET okleveles borszakértő, borbíráló, számtalan borversenyen és borteszten zsűrizett. Jelenleg a Borkorzó értékesítési képviselője. 

Tartalomhoz tartozó címkék: bio Veneto