Leírás
Merotto-ék egy családi pincészet, a A XVIII sz. vége óta van szőlőjük, de bort, illetve pezsgőt csak 1972 óta készít a mai is élő Graziano Merotto. A Fondatore-nak iszonyú jó érzékei vannak, képes arra, hogy nagyon kis apró minőségi nuanszokat felnagyítson és érthetően szemléltessen. Elsődleges számára a tisztaság, mármint a borai tisztasága, szakítani szeretett volna a "hányás" ízű prosecco bélyeggel. 8 féle terméke van, tényleg mindegyik egyéni karakter. A pincészet központja Col San Martinoban található, tulajdonképpen a szigorúan vett (tehát nem Treviso) prosecco DOCG eredetvédelmi területének közepén, Valdobbiadene és Conegliano között. Ez azért érdekes, mert az eredetvédett terület mindkét feléről dolgoznak fel szőlőt, csak sajátot, 85% Glera és 15% egyéb, Perera, Bianchetta, Verdiso. Ez egyébként nagyjából jellemzi a borok összetételét is.
Ez a cuvée 90%-ban készült a fő fajtából, tehát Glerából és 10%-ban Pererából, az öreg, Graziano Merotto a lányának, Barbarának címezte, az ő világát szerette volna bemutatni, erre utal a bor címkéje is. Dry, tehát a cukortartalma nagyobb az átlagosnál (21 g/l), viszont elképesztően mérnöki a hangolás a sav és cukor között, a Merottora jellemző patika tisztaságról pedig már nem is szólunk, megszoktuk, így olyankonak is ajánljuk, akik egyébként idegenkednek a cukortól. Egyértelműen profi munka!