Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Olasz borok

Olaszország - erős versenyben Franciaországgal - jelenleg a világ legnagyobb bortermelő országa. Közigazgatásilag 22 régióra oszlik, kivétel nélkül mindenhol készül bor. Az olasz borok hihetetlen sikerének a titka az őshonos fajták sokaságában rejlik, az ország szinte teljes területén ideálisak a feltételek a szőlőtermesztéshez, a hihetetlenül nagyszámú, a helyi viszonyokhoz igen jól alkalmazkodott őshonos szőlőfajtáknak köszönhetően pedig elképesztően változatos borstílusokkal találkozhatunk. A világban 4000 szőlőfajtát tartanak számon, ebből 1000 olasz, tehát minden negyedik ismert szőlőfajta olasz eredetű (!). Az elmúlt években nagy sikert elérő és divatos fajtákká váló Sangiovese, Grillo, Primitivo, Glera (Prosecco), Montepulciano mind-mind olasz szőlőfajták és néhány kisebb kivételtől eltekintve csak az olasz borvidékeken találhatók meg.

Itália a a világ bortermelésének 17%-át adja, amelyhez évjárattól függően 45-50 millió hektoliter bor előállítása szükséges. A szőlőterületek nagysága, a termelt bor mennyisége folyamatosan csökken, azonban tendenciájában a minőség javulása, az árak emelkedése tapasztalható. Napjainkban kb 700 000 hektáron termelnek szőlőt, ami kb 15-szöröse Magyarország összes szőlőtermőterületének. Ahhoz a gyors és jelentős változáshoz, ami az utóbbi harminc évben a pincékben lezajlott, jelentős háttériparra volt szükség, így a pincészeti technológia vonatkozásában az olaszok kiemelkedően teljesítenek, a világ legjobb minőségű borászati berendezései, gépei mind olasz gyárakból kerülnek ki.

Az olasz borok körül nagyot fordult a világ, egy igényesebb borfogyasztói réteg kialakulásával – mind belföldön, mind külföldön – a borokhoz való hozzáállás megváltozott, ahogy az egyszerű élelmiszerből élvezeti cikké vált. Ma már széles borkínálatból válogathatunk, mérlegelve saját ízlésünket, az adott terroirt-t és persze az évjáratot.

Rendezés: