Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Orsogna: Coste di moro Montepulciano 2019 vörösbor (Abruzzo, Olaszország) *biodinamikus

5.590 Ft
Menny.:db
(2)
minőségi száraz vörösbor, Abruzzo (It)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. május 27.

Leírás

Az olasz csizma közepénél található Abruzzo-ban, az  Orsogna pincészet évekkel ezelőtt fokozatosan áttért a biodynamikus szőlőművelésre, mára ez már deklaráltan, bizonyítványokkal elismerten folyik, amit jelölnek is a címkén (Demeter). Ez azon túl, hogy a kemikáliák növényvédelemből és borkészítésből való kizárását, tulajdonképpen egy szemléletmódot, egyfajta hitvallást jelent, amelyben a szőlőt tenyészidőszak alatt művelik és a bort készítik. Része ennek a biodiverzitás, a terroir vagy épp a helyi hagyományok, receptek megőrzése, a lehető legalacsonyabb vízfelhasználás, a kártevők elleni kémiai védekezés helyett inkább a mechanikai védekezési technikák alkalmazása vagy a talaj mechanikai mozgatásának kerülése. Nagyon szigorú szabályokon alapul és következetesen ellenőrzik.

Az Orsogna elismerten a legnagyobb bio és biodinamikus birtok a világon (!), 1200 ha összes termőterület 85%-a organikus és 35%-a Demeter által minősített biodinamikus művelés alatt áll.

https://winenews.it/en/italy-is-the-leading-organic-vineyard-and-boasts-the-largest-biodynamic-winery-in-the-world_379640/?fbclid=IwAR1Ys0kOVpnhyz2_T3B8_thcCLLqhpua0yFZTG4qqUXaunwOTzHVFi01dys


A bor esetében rögtön oszlassunk el egy tévhitet! A Montepulciano itt nem az ismert és elismert toszkán alrégiót jelöli, hanem a szőlőfajtát, mely szinte csak ezen a borvidéken, a magyarok számára egy kicsit ismeretlen Abruzzoban található meg. Jellegzetessége a kirobbanó aromagazdagsága, épp ezért sokan a Zweigelthez hasonlítják, ám annál sokkal testesebb, vastagabb, alkoholdúsabb ez a fajta. Friss, dús, vastag, mégis légies bor, szegfűszeg, aszalt szilva és bőr illataival, mely kiválóan illik az olasz konyhához.

Vélemények

5.00
2 értékelés
(2)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
2022. 10. 12.
Sex, szerelem, gyengédség - életem bora
|
2022. 09. 12.
Több bort is vásároltunk már az Orsogna borászattól és nagy kedvencünk lett, de ez a bor viszi a prímet. Ilyen finom vörösbort ritkán lehet találni. Imádjuk.