Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

9 tény, amit nem biztos, hogy tudsz a Primitivoról

9 tény, amit nem biztos, hogy tudsz a Primitivoról

Olaszországban is hajlamos a túlérésre, de kevésbé zsíros a textúrája, inkább a tanninon van a hangsúly. Jó kezekben szép bor készíthető belőle, de elhanyagolva nagyon nyers, kusza és erősen rusztikus, délies jellegű bor lehet az eredmény. Egyike a legkülöncebb szőlőfajtának.


1. A primitivo Olaszország Puglia borvidékének (leg)jellemzőbb fajtája. Ez a régió a "csizma sarkánál" fekszik, a szőlőtermesztéshez ideális a klíma, amely a kevés csapadékban és a sok felhőtlen, derült napban nyilvánul meg. Az előbbi tényező jelentőségét az adja, hogy a sok eső kedvező körülményeket biztosít több gomba terjedéséhez, amelyek a szőlőt megtámadó betegségek kialakulásához vezethetnek. Itt kb fele annyi kemikáliát használnak fel a növényvédelemhez, mint Európa más tájain.

2. A nap beesési szögének is köszönhető, hogy a szőlő már augusztus végén eléri a kívánt fenolos érettséget és a polifenolok maximális koncentrációját; mindezek azért fontosak, mert ezek építik fel a minőségi bor esetében lényeges struktúrát, és ezek felelősek a mély színvilágért.

3. Kiemelt szerepe van a tenger közelségének is. Egyes szőlők néhány száz méterre fekszenek a vízparttól, így közvetlenül profitálnak a tenger felől érkező szellők hatásából, amelyek kedvezően befolyásolják a borok aromatikáját.

4. Pugliában óriási változások zajlottak le az utóbbi húsz évben. A múltban alacsony volt azon pincészetek száma, akik saját, palackozott boraikkal jelentek meg a piacon, a mennyiség szempontjából viszont jelentősek voltak azok a vállalkozások, amelyek lédig bort értékesítettek, főként észak-olaszországi központú borászatok részére, az ottani borok beltartalmi értékeinek emelése céljából (!). Szerencsére az utóbbi években folyamatosan emelkedik azon pincészetek száma, amelyek modern technológiai eszköztárral bírnak, a pugliai borokat pedig helyben, palackozott formában értékesítik.

5. A primitivo egy korai érésű szőlőfajta, már augusztus végére elérheti a kellő fokú érettséget, ezen tulajdonságának köszönheti nevét is.

6. A fajta esetében komoly kérdést jelent a pontos szüreti időzítés, mert a bogyókra az egyenetlen érés a jellemző. Ha a legtöbb bogyó megért, jellemzően akad még néhány zöld is köztük.

7. A primitivónak van egy különleges adottsága: mikorra beérik, töppedni kezdenek a bogyók, és ez a folyamat a beltartalom koncentrálódásához vezet, főként a polifenolok és a cukor esetében.

8. Utóbbi egyben komoly kihívások elé állítja a borászokat, ugyanis az alapanyag magas cukortartalma és az ebből az erjedést követően létrejövő jelentős alkohol erősen gátolja az élesztők életfolyamatait és nehézségekbe ütközik, hogy végigvigyék a erjedést. E probléma megoldása érdekében lezajlott egy példaértékű kutatás, amelynek célja egy, a primitivo igényeihez illő élesztőtörzs megtalálása volt. Sikerrel jártak, így az új törzs segítségével ma már képesek akár 18%-os alkohol mellett is szárazra erjeszteni a bort.

9.
A primitivo egyesek szerint megegyezik, mások szerint közeli a rokonságban áll az Egyesült Államok egyik jellemző fajtájával, a zinfandellel, ugyanakkor egy ősi horvát fajtától eredeztetik, mely a crljenak kaštelanski nevű szőlőfajta...

Kínálatunkban több primitivo is szerepel: https://borkorzo.hu/termelok/consorzio-di-manduria-171


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: primitivo vásárlás