Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Wolfberger: Riesling Grand Cru Eichberg 2019 (rajnai rizling) fehérbor (Elzász, Fanciaország)

9.990 Ft
Menny.:db
Nem értékelt
száraz, minőségi fehérbor, Elzász (Fr)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. június 21.

Leírás

A Wolfberger pincészet egy óriási - talán a legnagyobb - borászati üzem Elzászban. Az ékszerdoboz kisváros, Colmar mellett az autópályán elhaladva rögtön feltűnik a hatalmas, fekete üveggel borított futurisztikus épület, melynek falai között évről-évre 9-10 millió tradícionális pezsgő és csendesbor készül. A belbecs pont ellentmond ezeknek a méreteknek: majd az összes elzászi fajtából készítenek bort, szinte minden árszegmensben, de rendszeresen rukkolnak elő limitált, évjáratos vagy grand cru tételekkel is. Pont azért választottuk őket, mert tradícionális stílusú, olykor kissé rusztikus, máskor megfelelően fiatalos és minőségileg nagyon megbízható, remek ár-érték aránnyal bíró borokat és pezsgőket készítenek. Elsősorban saját ültetvényekről szüretelnek és vannak komoly multú, elismert grand cru tereületeik is.
Az Eichber Grand Cru 1983 óta elismert, 56 hektárnyi, 220-340 m tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő terület, mely mintegy 6 km-re található a pincészet colmari központjától. Alapja triászkori mészkő, mely helyenként márgával keveredik. Északi oldalát részben, nyugati oldalát viszont teljes egészében a Vogézek vonulatai fogják közre, melyek védelmet nyújtanak a hideg légáramlatokkal, a viharokkal szemben, így kb 1.5-2C fokkal itt mindig melegebb a levegő hőmérséklete, mint a környező dűlőké. Épp ezért magasabb mustfokkal bíró, testesebb borok készülnek az innen szüretelt alapanyagból. Csapadékszempontból is védettebb ez a terület, így savakban lágyabbak az itteni italok.
Az Eichberg rajnai rizlingnél tökéletesen megmutatkoznak e grand cru jellegzetességei: rusztikus, kissé talán a régi elzászi borokra jellemző, érlelt, törökmézes, almás süteményes illat, némi petróleummal karöltve, Ízben telt, vastag, savakban visszafogottabb, egy lehelletnyi maradék cukor is felfedezhető, mely remekül illik a stílushoz. Ásványosság és jó arányok, közepesen hosszú utóíz, néhány éves potenciál. Komoly grand cru verhetetlen áron.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.