Hírek

Új minőségszabályozás a Cava pezsgőknél
Régóta kóstolunk és rajongunk a Cava pezsgőkért de kereskedésünkben illetve online bor webshopunkban egészen idáig az olasz és francia borokra koncentráltunk. Viszont a nagyon kedvező fogadtatást kapott spanyol Demuerte márka sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy itt az ideje bővíteni a kínálatunkat egy Cava-val. A Cava Spanyolország tradícionális pezsgője, aminek 95%-a a katalóniai őshazából, Penedésből származik. A készítéséhez felhasználható őshonos szőlőfajták; a Macabeo, a Xarel-Lo és a Parellada, illetve a helyi klíma és a terroir egészen egyedivé és jól felismerhetővé teszi ezeknek a pezsgőknek a stílusát. A nemrég lefektetett új minőségi szabályozással most pedig remélhetőleg a fogyasztók még jobban megismerhetik, és ezáltal még inkább értékelhetik ezt a fantasztikus italt. Ennek kapcsán érdemes elolvasni és az alábbi cikket a spanyolok tradícionális pezsgőjének új korszakáról.

A DRS kötelező italcsomagolás visszaváltó rendszer
Az alábbiakban összefoglaltunk mindent, amit tudni kell az új DRS üvegvisszaváltásról.

Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet
A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.

A borok és az ételek párosítása
Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.

A borok tárolása
Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.

Nagy prosecco kisokos
Ahogy egyre terjed itthon is a különböző gyöngyöző- és habzóborok divatja, figyelünk fel a határainkon túlról érkezők példányokra. Míg a champagne - árfekvése okán is - leginkább az ünnepek itala, addig egy kellemes, nyári estén nagyot dobhat egy-két pohár prosecco, amelyet szerte a világon a nagy pezsgő kedvező árú alternatívájaként kezelnek.

Mi a Pét-Nat (PetNat)?
Több módja is van a pezsgő készítésének. Napjainkban egy majdnem 500 éves technológia kapott újra szárnyra.

Sauvignon blanc - a zöldbor
Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.

Szürkebarát, pinot grigio, pinot gris szőlőfajta bemutatása
A szürkebarát régóta, legalább ötven éve stabilan Magyarországon van, termesztjük és bort készítünk belőle, s bár nálunk – kétes, félédes múltja miatt - kicsit lesajnált mostanában, a világban azonban komoly divathullámon esett át az utóbbi húsz évben, hála az Észak-Olaszországból származó, jó ár-érték arányú, populáris pinot grigio-knak. A fajta előnye pont az a tulajdonsága, hogy fehérbor vonalon viszonylag nagy testéhez kerekebb savgerinc és aromatár társul.
