Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szicília borvidékei: két világ találkozása a Földközi-tenger legnagyobb szigetén

Szicília borvidékei: két világ találkozása a Földközi-tenger legnagyobb szigetén

Fedezd fel cikkünk (és persze kóstolás) segítségével a nyugat testességét és a kelet hűvös, ásványos karakterét – Marsala és Etna borvidékeinek különleges terroir-ja, autochton szőlőfajtái és fenntartható borászat szemlélete

Szicília borainak megértése nem lehetséges a sziget földrajzi kettősségének felismerése nélkül. Az aktív Etna vulkán körüli kelet és a mediterrán klímájú nyugat között olyan markáns különbségek húzódnak, amelyek teljesen eltérő borprofilokat eredményeznek. Míg a nyugati borvidékek klasszikus mediterrán karakterű, testes olasz vörösborokat és erősített borokat adnak, addig az Etna környéki régió hűvös, vulkanikus terroir-jával forradalmasította a szicíliai borászatot. Marsala környékén néhány borászat a forró klíma ellensúlyozása érdekében pl. olyan praktikákkal kísérletezik, hogy az ültetvényeket folyamatosan a hegyek északi oldalába vagy a fennsíkokra telepítik (át), ahol a hűvösebb klíma miatt több aromával és magasabb savtartalommal szüretelhetők a borok alapanyagai.

A nyugati borvidékek: mediterrán melegség és hagyomány
Szicília nyugati felének bortermelése a hagyományos mediterrán klimatikus viszonyokra épül. A marsalai és trapanii térségben a tenger kedvező klimatikus hatása és a sok napsütés ideális körülményeket teremt a klasszikus szicíliai borászathoz. A talajszerkezet itt főként mészkő, agyag és homokos alapzat, amely kiváló víztartó képességgel rendelkezik.

 

Szicilia - a legjobb olasz fehérborok és olasz vörösborok

 

Nyugat-Szicília jellemzői:

  • Klíma: meleg, száraz mediterrán éghajlat, kevés csapadékkal
  • Talaj: mészkő, agyag, homokkő dominancia
  • Hőmérséklet: nyári átlag 28-32°C, kevés hőingadozás
  • Szőlőfajták: grillo, inzolia, catarratto (fehér), nero d'avola, perricone (kék)

A nyugati régió specialitása a Marsala DOC, amely erősített borként 18-20%-os alkoholtartalommal kerül forgalomba. Ez a bor mind száraz, mind édes változatban készül, és Szicília egyik legismertebb exportterméke. A Nero d'avola alapú vörösborok teljesek, közepes testűek, gyümölcsösek, mediterrán fűszerekkel átszőtt karakterűek, mindezzel nagyon könnyen fogyaszthatók.

 

Az Etna: a "Földközi-tenger Burgundiája"
Az Etna DOC borvidék teljesen más arcát mutatja Szicíliának. A vulkán lejtőin, 400-1200 méteres magasságban található ültetvények világon egyedülálló környezetet teremtenek. A nagyon nagy éjszakák és nappalok közötti hőmérséklet-különbség – amely nyáron meghaladhatja akár a 30 fokot is – ideális az aromák megtartásának és a markáns savak kialakulásának.

Az Etna régió egyedülálló adottságai:

  • Vulkanikus talaj: megkövesedett láva, hamu és homok elképesztően gazdag mineralitást biztosít
  • Szélsőséges mikroklíma: 6-10-szer több csapadék, mint Szicília többi részén
  • Hűvös éjszakák: természetes savmegtartás és aromafejlődés
  • Egyedülálló terroir: vasas, ásványos ízjegyek

Az Etna autochton fajtái
Az Etna Rosso alapját a Nerello mascalese (minimum 80%) és Nerello cappuccio (maximum 20%) adja. A Nerello mascalese rendkívül érdekes szőlő: fürtje hihetetlen nagy, zömök és tömör, héja kékszőlős, de a bogyó belül fehér. Ebből készülnek az elegáns, halvány rubinvörös borok, amelyek struktúrájukban gyakran a burgundiai pinot noirhoz hasonlítanak.

Az Etna Bianco alapanyaga a Carricante (60-80%) és Catarratto (20-40%). A Carricante citrusos, lime-os, benzolos jegyeket ad, míg friss savai és intenzív mineralitása teszi egyedülállóvá ezeket az olasz fehérborokat.

 

Etna - olasz fehérborok és olasz vörösborok teremnek a vulkánon

 

Klímaváltozás és adaptáció
A klímaváltozás Szicíliát különösen súlyosan érinti. A sziget húsz százalékkal gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, már meg is haladta a másfél Celsius fokos átlagos hőmérséklet-növekedést. 2021-ben Szicíliában dőlt meg az európai melegrekord 48,8°C-kal.

A mezőgazdaságot megsemmisítő aszályok, vízhiány és sivatagosodás már most sújtja a szigetet. 2030-ra a sziget egyharmadán, 2050-re a kétharmadán emelkedik az átlaghőmérséklet a kritikus szint fölé.

Válaszként a borászatok magasabb területekre költöztetik az ültetvényeket és a helyi szőlőfajták előnyben részesítésével reagálnak. Az Etna vulkáni régiója ebben a helyzetben előnyre tesz szert: magasabb fekvése és természetes hűtőhatása miatt ideális menedéket nyújt a globális felmelegedés elől.

 

Bio és biodinamikus borászat térnyerése
A szicíliai borászok egyre inkább a fenntarthatóság felé fordulnak. A bio borok és biodinamikus borok készítése nemcsak környezetvédelmi megfontolásokból fontos, hanem a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás eszköze is. A helyi konzorciumok és jelentős pincészetek támogatásával Szicília megindult a fenntartható borászkodás útján.

Tenuta Ferrata – Az Etna büszkesége
A Tenuta Ferrata az Etna DOC borvidék kiemelkedő képviselője, amely az organikus gazdálkodás és a terroir-szemlélet kombinációjával készít kivételes olasz vörösborokat és fehérborokat. A pincészet borai kiváló választások bármely bor webshop kínálatában vagy online bor vásárlás alkalmával.

Ceneris – Etna Bianco DOC
A Ceneris egy elegáns fehérbor, amely főként carricante szőlőfajtából készül. Citrusos, lime-os aromák, friss savak és markáns ásványosság jellemzi, amely tökéletesen tükrözi az etnai vulkanikus terroir egyediségét. A bor sárgavirágos, trópusi gyümölcsös jegyei és hosszú, minerális utóíze kiválóan harmonizál tengeri ételekkel, grillezett halakkal és friss sajtokkal.

 

 

Punta Drago – Etna Rosso DOC
A Punta Drago 100% nerello mascalese alapú vörösbor, amely az Etna DOC egyik legkiemelkedőbb reprezentánsa. Halvány rubinvörös színe és elegáns aromája – vörös bogyós gyümölcsök, mediterrán fűszerek, vulkanikus mineralitás – mellett sfelymes tanninok és hosszú, ásványos utóíz jellemzi. A nemzetközi szakértők 90 ponttal értékelték, organikus minősítéssel is rendelkezik. Tökéletes párosítás érlelt sajtokhoz, felvágottakhoz és mediterrán húsételekhez.

 

Összegzés
Szicília borainak sokszínűsége a sziget természeti adottságainak köszönhető. Míg a nyugati mediterrán borvidékek klasszikus, testes borokat adnak, addig az Etna vulkanikus terroir-ja forradalmi minőségű, "terroir-driven" borokat eredményez. A klímaváltozás kihívásaival szemben az Etna régiója különös előnyt élvez, míg a növekvő bio és biodinamikus szemlélet egész Szicíliában új perspektívákat nyit. A Tenuta Ferrata borai, a Ceneris és a Punta Drago, tökéletesen képviselik ezt az új generációs szicíliai borászatot, amely a hagyomány tiszteletben tartása mellett a jövő kihívásaira is választ ad.

Kapcsolódó tartalmak