Régóta kóstolunk és rajongunk a Cava pezsgőkért de kereskedésünkben illetve online bor webshopunkban egészen idáig az olasz és francia borokra koncentráltunk. Viszont a nagyon kedvező fogadtatást kapott spanyol Demuerte márka sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy itt az ideje bővíteni a kínálatunkat egy Cava-val. A Cava Spanyolország tradícionális pezsgője, aminek 95%-a a katalóniai őshazából, Penedésből származik. A készítéséhez felhasználható őshonos szőlőfajták; a Macabeo, a Xarel-Lo és a Parellada, illetve a helyi klíma és a terroir egészen egyedivé és jól felismerhetővé teszi ezeknek a pezsgőknek a stílusát. A nemrég lefektetett új minőségi szabályozással most pedig remélhetőleg a fogyasztók még jobban megismerhetik, és ezáltal még inkább értékelhetik ezt a fantasztikus italt. Ennek kapcsán érdemes elolvasni és az alábbi cikket a spanyolok tradícionális pezsgőjének új korszakáról.
Szóval mi is a helyzet a Cava új csúcskategóriájával, a Guarda Superiorral?
A Cava DO új szabályai a csúcskategóriás borok érlelésére és címkézésére vonatkozóan 2022-ben léptek életbe. És, hogy mit jelent ez a pezsgő rajongók számára azt Simon Field MW elmagyarázza.
Talán túlzás lenne azt állítani, hogy Spanyolország tradícionális pezsgője a Cava az évek során „imázsproblémával” küzdött – mégis, ha a tekintélyes Champagne és a világhódító Prosecco kontextusában vizsgáljuk, úgy tűnik, kissé háttérbe szorult. Ez pedig nagy kár, hiszen a Cava – a Proseccóval ellentétben – teljes egészében a hagyományos champagne-i módszerrel készül, vagyis az évente előállított 250 millió palack második erjedése mind a palackban zajlik. Ez komoly teljesítmény, amely talán nem kapta eddig meg a kellő elismerést. Ideje volt ezen változtatni.
2020 júliusában új szabályozás lépett életbe a Cava eredetvédett megjelölésénél (DO). Lényegében ezek a termék minőségére és származására összpontosítanak. 2022 januárjától pedig két új minőségi kategóriát hívtak életre: ezek a Cava Guarda és Cava de Guarda Superior.
Na de mi is pontosan a Cava de Guarda Superior?
A minőség szempontjából a legfontosabb változás a bor érlelésére vonatkozik. Mostantól két külön kategória létezik:
Cava Guarda, amelynek legalább kilenc hónapos érlelésen kell átesnie.
Cava de Guarda Superior, amely a meglévő Reserva és Gran Reserva megjelölésekhez igazodik, de egyértelműbben meghatározza az érlelési időt. Ennek értelmében:
-a Reserva boroknak legalább 18 hónapig kell érlelődniük,
-a Gran Reserva boroknak pedig minimum 30 hónapos érlelés szükséges.
A Guarda Superior kategória csúcsán pedig a Cava de Paraje Calificado áll: ez egy egy adott dűlőről származó bor, amelynek legalább 36 hónapig kell érlelődnie – ezzel pedig már a vintage Champagne szintjére emelkedik.
Miért éppen most változtattak?
A változás mindig kockázattal jár – az egyértelműsítés szándéka gyakran éppen ellenkező hatást vált ki, és inkább zavart okoz. A Cava DO szabályozó testülete ezt már régóta felismerte, de úgy vélte, hogy a változás még mindig jobb, mint a korábbi helyzet, amelyben a Cava hírnevét folyamatosan megkérdőjelezték. Különösen problémás volt, hogy néhány neves borászat – például Raventós i Blanc és Gramona – elhagyta a Cava eredetvédelmi rendszert. Utóbbi ráadásul egy rivális szervezetet, a Corpinnatot is létrehozta.
A cél az volt, hogy jelentős reformokkal megerősítsék a megmaradt termelők (a régió Cava pezsgő készítőinek túlnyomó többsége) pozícióját, szigorítsák a szabályokat, de közben elkerüljék, hogy a fogyasztókat teljesen összezavarják a névhasználat és a címkézés radikális átalakításával.
Patricia Correira, a Cava DO képviselejője úgy fogalmazott:
„A Cava most a világ legszigorúbb szabályozásával rendelkezik a pezsgőborok között. Ez biztos garanciát jelent a fogyasztóknak, és támogatja a minőség folyamatos fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.”
Ha sikerül egyensúlyt teremteni a termelők és a fogyasztók igényei között, akkor Correira és a termelők végső soron nagyon elégedettek lehetnek.
De hogyan profitálnak ebből a Cava fogyasztói? Egyértelműbb lesz az üzenet, vagy csak még bonyolultabb?
A fogyasztók számára az előny az, hogy a Guarda Superior szabályozás a már meglévő előírásokra épül, tovább erősítve a minőség és a bor származásának egyértelmű meghatározását.
Esztétikailag is könnyebbé válhat a Cava-fogyasztók dolga. A címkéken egy színkóddal ellátott pecsét jelenik meg (hasonlóan a Rioja rendszeréhez), amely nemcsak a bor korát, hanem a származási helyét is jelöli. Ez a változtatás egyöntetű támogatást kapott, és az a cél, hogy 2022 végére minden Cava palack ilyen címkézést kapjon. A címkék egyszerűek és könnyen érthetőek lesznek, ugyanakkor nem lesznek tolakodóak.
Az érlelési szabályok világosak, de mi a helyzet a minőségi előírásokkal?
A minőségi kezdeményezés szigorú és precíz. Nemcsak az érlelési előírásokat szabályozza szigorúbban, hanem kiemeli a helyi termelés fontosságát is, különösen a szőlőültetvények és a pincészetek közelségének szerepét a Guarda Superior borok esetében.
A Guarda Superior borok szigorúbb követelményeknek kell, hogy megfeleljenek:
-Kézi szüret: minden Guarda Superior borhoz a szőlőt kizárólag kézzel kell szüretelni.
-Évjárat feltüntetése: kötelező lesz az adott évjárat feltüntetése a címkén.
-Terméshozam korlátozása: a maximális hozam 48 hl/hektárban van meghatározva.
-Minimális szőlőültetvény kor: csak legalább tíz éve telepített szőlőültetvények jogosultak a Guarda Superior minősítésre.
Ezek az intézkedések biztosítják, hogy a Guarda Superior Cava a lehető legmagasabb minőségi követelményeknek feleljen meg, tovább erősítve a Cava presztízsét a pezsgőborok világában.
És egy igen ambiciózus fenntarthatósági szempont is megjelenik itt -ami talán a legfeltűnőbb kezdeményezés is-, hogy minden termelőnek 2025-re 100%-ban organikusnak kell lennie, emellett pedig számos fenntarthatósági előírásnak is meg kell felelnie. Ezek nemcsak a szőlőművelésre vonatkoznak, hanem olyan területekre is kiterjednek, mint a vízhasználat, csomagolás, károsanyag-kibocsátás és nyomonkövethetőség. Egy előremutató, holisztikus megközelítésről van tehát szó. Az organikus és bio borok, a fenntarthatóság és a természetközeliség egyre nagyobb vevőkört vonz ráadásul az organikus, szemlélet már szinte elkerülhetetlen a mai borászatoknál.
Ugyanezek a jelzők a teljes újrapozicionálási folyamatról is elmondhatók. Toni Cantos, a Juvé y Camps borásza szerint ez az a lépés, amelyre a Cava régóta várt, és amely megerősíti a versenyt a pezsgők kemény piacán. Hogy valóban így lesz-e? Majd kiderül…
Hosszas keresés után úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk a legjobbat. Fogadjátok szeretettel a Giro Ribot Cava-t! Giro Ribot "Ab Origine" Cava Reserva Brut Nature https://giroribot.es/
Sokan elveszettnek érzik magukat a pezsgők világában. Ez nem is csoda, hiszen aki nem ismeri (és miért ismerné?) a készítéstechnológiát, az nem érti, hogy a polcon az egyik palack miért kerül 700 Ft-ba, a másik meg miért 17700-ba.