Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Chateau Escot Foret 2018 (Bordeaux, Franciaország)

6.210 Ft
Menny.:db
Nem értékelt
száraz, minőségi vörösbor (Bordeaux, Franciaország)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. június 21.

Leírás

A Bordeaux-ban található Médoc alapvetően elég szerencsés helyzetben van hiszen félúton található az Atlanti óceán és a Gironde folyó között, ugyanakkor az északi szélesség 45 fokán helyezkedik el, az északi sarkkörtől és az egyenlítőtől is kb egyenlő távolságra. Az éghajlat itt tökéletes "egyensúlyban" van, hiszen elegendő nedvességet és meleget biztosít a szőlőnek a teljes vegetatív ciklusa során. Az óceán és folyó felől állandóan fújó szél  a legnagyobb nyári melegben is felfrissíti a szőlőt, esős időszakokban pedig megóvja a betegségektől.

A talaj itt különféle üledékes kőzetekből, kavicsból, homokból, homokkőből, agyagból és más apró kövekből áll, ami egyrészt megkönnyíti az eső utáni víz elvezetést másrészt hatékonyan összegyűjti a napi hőt, majd éjszaka kisugározza azt a szőlőre, ezzel is hozzájárulva az aromaanyagok kialakulásához.

A szőlőtőkék átlagéletkora 40 év. A chateau a négy fő kék fajtával foglalkozik, azaz a Merlot-val, a Cabernet franc-nal és sauvignon-nal, valamint a Petit verdot-val.

Az Escot név adószedőt jelent, mely eredetileg annak a birtoknak a neve, ahol a mai is álló kastély 150 éve felépült. 1858-ban kapta meg a birtok cru bourgeois minősítést, ami egyrészt az itt készülő borok kiváló minőségét deklarálta, másrészt adómentesen lehetett helyben és a brit szigetekre, az akkori legnagyobb piacra exportálni belőle. 1932-ben jogszabályban is rögzítette a francia törvényhozás ezt a privilégiumot, amit ugyan nem az adószabályok szempontjából, sokkal inkább a minőség kommunikálására ugyan, de a mai napig használnak. A Chateau Escot-t 2019-ben egy cseh befektetői csoport vásárolta meg a több tíz éve birtokló családtól, aki vállalta az épületek renoválását, a technológia modernizálását és a chateau borstílusának változatlan formában történő továbbvitelét.

Az Escot Foret a pincészet másodbora avagy a "petit vin", 60% Merlot, 35% Cabernet sauvignon és 5% Petit verdot házasításával készült. Hogy miért Foret vagyis erdő? Mert a borász szerint olyan mint egy séta az erdőben, pezsdítően hűvös, virágok, eredei gyümölcsök és növények illata lengi be, meglepően könnyű, légies, ugyanakkor feltölt és élményekkel gazdagon térünk vissza belőle. Így is készült: fiatal tökékről szüretelt alapanyagból, minimális hordóhasználattal, rövidebb érleléssel és kevesebb tervezett potenciállal. Nem kell eltenni, most érdemes kibontani!

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.