Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Domaine Gayda: Figure Libre Cabernet Franc 2020 vörösbor (Languedoc, Franciaország)

8.590 Ft
Menny.:db
(2)
száraz minőségi vörösbor, Languedoc (Fr)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. február 29.

Leírás

A Gayda birtokot két nem francia üzletember, a brit Tim Ford és a dél-afrikai Anthony Record alapította 2004-ben. Tim vezette rá Anthony-t és hamar meg is győzte Limoux elképesztő fajták-terrorir-klíma egységéről. Akkoriban a külföldi kereskedők és a szakírók épp csak felfedezték a kis régió borászati szempontból kiemelkedő értékeit és persze pont volt egy eladó 70 éves szőlővel borított parcella, a többi pedig már jött magától... Már az első időktől fogva fontos volt számukra a környezet védelme és ezzel együtt a bio művelésmód, saját maguk készítette komposzttal trágyázzák a szőlőt, nem dolgozzák be a szőlősorok közötti vadvirágokat a földbe, igyekeznek a legkevesebb permetezéssel megoldani a kártevők elleni védekezést, csak kézzel szedik a szőlőt, nincs derítés, közeges szűrés, savazás, cukrozás. Erőfeszítéseik eredményeképpen 2011-ben megkapták a bio minősítést.
A "Figure Libre" felsőkategóriás borcsaládjuk elnevezése és a címke is pont ezt a felfogást szemlélteti, vagyis kötöttségektől és előírásoktól mentesen, egyedi receptek és tapasztalatok szerint, olykor kicsit szabadelvűen, "kemény fejjel", hitvallásikhoz hűen, természetes módszerekkel próbálják a szőlőt gondozni, mindent megtéve azért, hogy végül a szüret alkalmával tökéletes alapanyagot gyűjthessenek be a borkészítéshez.
Ez a Cabernet franc a 14,4-es alkoholnak köszönhetően elképesztően gazdag illattal hódit: cigány meggy, szivar, fűszerpaprika, kis öreg bőr és fekete ribizli levél. A szájban folytatódnak a gazdag élmények: telt, vastag és ízes, szinte krémes a bor, az illat aromái köszönnek vissza kis medve cukorral, szilva lekvárral karöltve. Tanninja puhák, szinte plüssre hajaznak, utóíze hosszú percekig megmarad.
Tesztjeink szerint kibontva, 2-3 dl hiánnyal, szobahőmérsékleten 8-9 napig is tökéletes állapotban mutatja magát, ebből látszik igazán, hogy valóban nagy bor!

Vélemények

5.00
2 értékelés
(2)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
2022. 03. 19.
Őrült ez a címke :)
A bor is pazar
|
2021. 12. 05.
Pazar, fajtajelleges franc, ritkán találkozom ilyen jó minőséggel!