Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Monmousseau: Crémant de Loire Brut fehér pezsgő (Loire-völgye, Franciaország)

7.340 Ft
Menny.:db
(4)
száraz, fehér tradicionális pezsgő, Loire-völgye (Fr)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2023. június 01.

Leírás

A Monmousseau (monmusszó) házat 1886-ban alapította Alcide Monmousseau a "Királyok völgyeként" ismert vidéken, a loire-völgyi kastélyok között, mely ma már az UNESCO világörökéseg része. Közvetlen közelében olyan híres és csodálatra méltó épületek vannak, mint a Chambord, a Chenonceau vagy a Cheverny kastély. Alcide a terület értékét elsősorban a vulkáni tufában látta, melyben összesen 15 km-nyi pincejáratot vájatott ki. A tufapincék állandó 12 C hőmérséklet mellett optimális páratartalmat biztosítanak, mely az érlelés alatt álló bor szempontjából kiemelkedő fontosságú. Kezdetben kizárólag csendesborok születtek itt, elsősorban Chenin blanc és Cabernet franc, valamint ezen a vidéken Cot-nak nevezett Malbec fajtákból. Később, a XX. sz. elején unokaöccse, Marcel-Justin kezdett el a champagne-i techonlógiával kísérletezni és a próbák olyan jól sikerültek, hogy öt évvel később már belépett a "The Fine Sparkling Wine Market" körbe, majd az 1930-as évektől a svéd királynak is szállított. A világsiker sem maradt el, hiszen nemsokára Japánba és az USA-ba is exportálni kezdett, ahol a márka ma is elsimert.

A pezsgő alapanyaga nagyobb részben Chenin blanc (80%), melyhez Chardonnay, Pinot noir, Cabernet franc, Pinot d' aunis alapborokat házasítottak. Természetesen utóbbiak fehérbor technológiával készültek. A második erjesztés a champagne-i módszernek megfelelően palackban történt a pincészet tufapincéjében, mintahogy az érlelés is, állandó 12 C fokon, 24 hónapig.

Degorzsálás: 2022. március

Elegáns, lendületes pezsgő, az élményhez a Chenin blanc fajta semmihez nem hasonlítható, talán kicsit propoliszos, virágporos, tavaszi illatokat idéző fajtajellege járul hozzá. Annyira Loire típus, hogy egyesek - akik rendszeresen kóstolnak ilyesmit - csukott szemmel, vakkóstolással is kitalálják a vidéket vagy a típust. Elsősorban a gyümölcsöket, a dinamizmust kedvelő pezsgőfogyasztóknak ajánljuk.

Vélemények

4.75
4 értékelés
(3)
(1)
(0)
(0)
(0)
|
2022. 10. 09.
Nem ittam még ilyen jó pezsgőt korábban, kicsit drága
|
2022. 10. 01.
Tyűűűű. Loving at first sight
|
2022. 04. 19.
Hiába, a franciák tudnak. Mint egy olcsó champagne...
|
2022. 04. 17.
Megkértem a fiúkat, hogy szóljanak, ha van valami új habzójuk, mert már vagyunk olyan kapcsolatban. Pezsgőfan vagyok. Elsőként vehettem ebből a crémantból. Lendületes, ropogós fehér gyümölcsöket mutat, elegáns savakkal rendelkezik, tartós habzás, közepes lecsengés, Húsvétkor becsókoltunk 2 palackkal. Szuper ár-érték arány, mindenkinek ajánlom!