Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Scopone: "Il Bagatto" Toscana IGT 2013 vörösbor (Toszkána, Olaszország)

6.740 Ft
5.400 Ft
20%
Az akció időtartama: 2021. 09. 02. -
Nem értékelt
száraz minőségi vörösbor, Toszkána (It)

Leírás

Montalcinoban (Toszkána) van egy hely, amelyre a település vénei a mai napig tisztelettel néznek és szeretettel emlékeznek. Ez egy családi pince, amely a II. világháború zűrzavarában hetekig menedéket adott nekik és vendégül látta őket. A pincészet neve Scopone, nevét a birtokot körbevevő erdőben található "Scopi" nevű bokorszerű növényről kapta, melyből a helyiek seprűt fonnak. Ma már az itt készült Rosso-k, Brunello-k bejárják a világot és nagy elismertséget vívnak ki, de a vének még mindig csak Scopinak emlegetik a birtokot.
A közel 11 ha-os családi birtok legnagyobb részét természetesen a Sangiovese fajta foglalja el, de borvidéki szinten egészen nagy területen foglalkoznak még Cabernet sauvignon-nal, Merlot-val, Syrah-val és Petit verdot-val. Ez utóbbi fajtákból borvidéki szinten is nagyon komoly IGT-k készülnek. Az átlagmennyiség hektáronként 60 mázsa, amely pont a fele a törvényileg megengedett legnagyobb termésmennyiségnek. A borok ezért vastagok, ízesek, de idő kell nekik.
A pincészetet 1996-ban renoválták, a technológiát folyamatosan cserélik. Szlovén, francia és amerikai hordókkal dolgoznak, fél évnél kevesebbet még az alapborok sem töltenek el a hordóban, a brunello pl minimálisan 2 évet időzik.
 
Az Il Bagatto egy IGT, vagyis tájbor. De ez a tájbor nem olyan, mint amilyet itthonról ismerünk. Távolról sem! Toszkánában egy olyan bort takar, amely nem kizárólag Sangiovese-ből készült, mint a rosso vagy a brunello, hanem felhasználtak a házasításhoz világfajtákat is, ezesetben az összetétel: 40% Merlot, 40% Cabernet sauvignon, 10% Sangiovese és 10% Petit verdot. A borásznak ebben szabadkeze van.
Természetesen kézi szürettel, tartályos erjesztéssel, majd hosszúidejű francia barrique (20 hónap) és palackos (12 hónap) érleléssel készült. Címkéjét a család festőművész barátja készítette. Vastag, nagy bor, a toszkán jellemzők (avar, szarvasgomba, humusz, bőr) kiegészül a francia fejták decens gyümölcseivel, a Petit verdot kakaójával. Ízében minden a helyén, széles, cizellált savak, masszív, izmos test, jelentékeny, de csiszolt tanninok. Az egyik személyes kedvencünk!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.