Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Soave - nem alsópolcos savszörny

Soave - nem alsópolcos savszörny
Aki Olaszországban beül egy trattoriába, az a borlapon biztosan találkozik vele, hiszen nincs olasz étterem Soave nélkül, mennyiség tekintetében ez Olaszország legfontosabb fehérbora.

A Soave tulajdonságai

Soave, mint település Észak-Olaszországban, Veneto régióban, Verona megyében. Lakosainak száma 7108 fő. A Soave DOC, mint eredetvédett borvidék 1100 hektáron terül el a városka környékén. Talaja keleten vulkanikus, nyugaton mészköves. A borok alapját a garganega szőlő fajta adja (min. 71%), de emellé gyakran kerül még trebbiano, chardonnay vagy pinot bianco. E borok többsége túlterhelt szőlőből, nagyüzemileg, irányított erjesztéssel készül, a szakma többnyire jellegtelennek tartja, mégis imádja a világpiac. A különbözni vágyó termelők nagy hangsúlyt fektetnek a terméskorlátozásra, a megfelelő alapkőzetű terület kiválasztására, a modern, de kíméletes technológiára (pl. hosszúidejű seprőntartás), így boraik markáns, de cizellált savtartalommal rendelkeznek, remekül közvetítik az altalaj mineralitását, a borokban narancshéj, sárgadinnye, nemritkán írisz és kamillavirág jelennek meg. Ezek többnyire a Soave Classico DOC területekről származnak, de a Soave DOC besorolás alól is ma már komoly, gasztronómiába illő borok kerülnek ki, ugyanakkor ezek még mindig igen alulértékeltek köszönhetően a megtépázott renoménak. Egyes esetekben ez utóbbi Soave Superiore megnevezéssel kerül forgalomba.

 

áztassa-klasszikus-bor-íze
 

A Soave bor leggyakoribb aromája az őszibarack, a mézharmat, a citrusfélék, a majoránna és finom sós jegyek. A Soave száraz, könnyű testű bor, hasonlóan Sauvignon Blanc vagy Pinot Gris habitusához, ugyanakkor az olcsóbb Soave borok gyakran zöldes aromákat mutatnak, vegetálisak, keserű mandulára emlékeztető jegyekkel. A Soave-t a legtöbben fiatal borként aposztrofálják, de érdemes megkóstolni 4-5-6 évesen egy jó minőségű Soave palackot, jellemzőek lehetnek a lekvár, a méz, az édesköménymag, a méhviasz és a sóban eltett citrom intenzív ízei.

Fajtái
 
Soave: jóivású, lendületes savú, minerális bor
Soave Spumante: habzóbor
Soave Colli Scaligeri: a Soave Classico területeken kívül termett szőlőkből készült bor
Soave Classico: a régi eredetvédett DOC területről, azaz Castello di Soave dombjairól származó magasabb minőségű borok
Recioto di Soave: napon szárított szőlőből készült édes bor
 

Ételpárosítás

A Soave egyértelmű párosai a tenger gyümölcsei. Remekül működik a kagyló és a gnocchi, a tintahal festékes linguini, a fésűkagyló és a rizottó vonalon.

A Soave Consorzio elkészítette a Soave Classico régió részletes térképét, amelyen feltüntették az összes szőlőt és termelőt. Ez egy nagyszerű hely, hogy ellenőrizze a minőségi gyártók listáját: ilsoave.com

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Veneto