Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

biodinamikus

Szicília borvidékei: két világ találkozása a Földközi-tenger legnagyobb szigetén

2025. 10. 01. 14:23:58

Fedezd fel cikkünk (és persze kóstolás) segítségével a nyugat testességét és a kelet hűvös, ásványos karakterét – Marsala és Etna borvidékeinek különleges terroir-ja, autochton szőlőfajtái és fenntartható borászat szemlélete

Az elzászi borvidék: A rajnai rizling otthona

2025. 09. 18. 10:34:13

Az elzászi borvidék Franciaország északkeleti részén, a Vogézek-hegység (Vosges) és a Rajna folyó között húzódva, egyike a világ legjelentősebb fehér bortermő vidékeinek. A régió különleges földrajzi adottságai, a fajtaösszetétel és a gazdag borkészítési hagyományok egyedülálló borokat eredményeznek, amelyek között a rajnai rizling kiemelkedő szerepet tölt be.

A világ csökkenő borfogyasztásának okai és következményei

2025. 08. 29. 10:57:21

2024-ben a globális borfogyasztás ismét csökkenést mutatott, folytatva a 2018 óta tartó visszaeső trendet. A legfrissebb International Organisation of Vine and Wine (OIV) adatok szerint a világ borfogyasztása 214 millió hektoliterre csökkent, ami 3,3%-os éves visszaesést jelent és a legalacsonyabb szint 1961 óta. A trend hátterében nem csupán az infláció és az általános gazdasági bizonytalanság áll, hanem az életmódbeli változások, az egészségtudatosság erősödése és a piaci szerkezet átalakulása is.

Melyek a grillezéshez alkalmas borok?

2025. 08. 06. 14:46:29

Grillezett húsok és zöldségek füstös-ropogós ízvilága mellé hagyományosan testesebb vörösborokat ajánlanak, hiszen a hús magas zsírtartalma szépen ellensúlyozza a vörösbor tanninjait és savai adta karaktert.

Monastrell – Az ibériai napsütés ereje palackba zárva

2025. 07. 30. 15:12:24

A Monastrell (más néven Mataro vagy francia elnevezéssel Mourvèdre) egy igazi mediterrán kuriózum, amely sötét, fűszeres vörösborok alapját képezi. Meleg, száraz klímán érzi igazán otthon magát, magas tannintartalma, illetve intenzív gyümölcsössége miatt gyakran házasítják Syrah-val vagy Cabernet-vel, hogy még simább, komplexebb karaktert adjanak neki. A Borkorzó webshopján most több izgalmas Monastrellt is találsz, köztük bio borokat is, ezzel úgy tudod átélni a Monastrell jellegzetes, spanyolosan mediterrán karakterét, hogy közben adózol a fenntarthatóság oltárán is. 

A bor egészségügyi hatásai – mítoszok és tények a vörösborokról és biodinamikus borokról

2025. 06. 23. 16:49:07

A minőségi vörösbor mérsékelt fogyasztása egyes kutatások szerint támogatja az egészséget, de fontos a mértékletesség.

Miért 75 cl azaz 0,75 liter a boros palack szabványos űrtartalma?

2025. 06. 02. 12:27:29

A boros palackok között a 0,75 literes (75 cl) méret vált a világ egyik legelterjedtebb szabványává, amelyet szinte minden borfajtánál használunk, legyen az francia borok, vörösborok, habzóbor vagy prosecco. De vajon miért pont ez a méret vált általánossá? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 75 cl-es palack eredetét, történetét és az alapanyagok szerepét, valamint megismerhetjük a borospalackok egyéb, nagyobb méreteit is.

Nyári vörösbor fogyasztás: tippek, borfajták és párosítások a forró napokra

2025. 05. 02. 17:12:44

Bár a vörösborokat hagyományosan inkább hűvösebb időszakokban fogyasztjuk, egyre többen fedezik fel, hogy a nyári hónapokban is remek választás lehet egy könnyed, friss vörösbor. A megfelelő bor kiválasztásával, hőmérséklettel és ételpárosítással a vörösborok igazán élvezetes társai lehetnek a nyári estéknek.

Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet

2023. 08. 23. 11:04:10

A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.

A borok és az ételek párosítása

2023. 08. 01. 13:36:10

Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.