Burgundia
A burgundi fehérborok világa: Chablis, dűlők és kiemelkedő pincészetek
A francia borok világában a burgundi fehérborok egy különleges helyet foglalnak el, amely nemcsak történelmi jelentőségüknek, hanem növekvő piaci népszerűségüknek is köszönhető. Miközben a globális borfogyasztás csökken, a francia fehérborok, különösen a Chardonnay bor iránti kereslet folyamatosan emelkedik. 2025-ben a fehérborok már a francia borfogyasztás 93%-át teszik ki, ami jelentős növekedést mutat
Melyek a grillezéshez alkalmas borok?
Grillezett húsok és zöldségek füstös-ropogós ízvilága mellé hagyományosan testesebb vörösborokat ajánlanak, hiszen a hús magas zsírtartalma szépen ellensúlyozza a vörösbor tanninjait és savai adta karaktert.
A hordózás szerepe a borászatban - vagyis a barrique-olás
A hordózás több évszázados hagyománya ma is a borászat egyik legizgalmasabb és legfontosabb folyamata. A bor minőségének, karakterének és aromaprofiljának fejlesztésére szolgáló eljárás komoly szakértelmet és odafigyelést igényel.
A bor egészségügyi hatásai – mítoszok és tények a vörösborokról és biodinamikus borokról
A minőségi vörösbor mérsékelt fogyasztása egyes kutatások szerint támogatja az egészséget, de fontos a mértékletesség.
Miért 75 cl azaz 0,75 liter a boros palack szabványos űrtartalma?
A boros palackok között a 0,75 literes (75 cl) méret vált a világ egyik legelterjedtebb szabványává, amelyet szinte minden borfajtánál használunk, legyen az francia borok, vörösborok, habzóbor vagy prosecco. De vajon miért pont ez a méret vált általánossá? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 75 cl-es palack eredetét, történetét és az alapanyagok szerepét, valamint megismerhetjük a borospalackok egyéb, nagyobb méreteit is.
Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet
A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.
A borok és az ételek párosítása
Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.
A borok tárolása
Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.
Burgundia és a Pinot noir
Mi a különbség a borászatban használt ún. óvilági és újvilági borok között?
Előrebocsájtjuk, hogy jóval több annál, mint hogy a szőlő melyik kontinensről származik, de jó hír, hogy egy mondatban is meghatározható, ti. a borkészítési hagyományok eredetében rejlik minden eltérés alapja.