Leírás
Ha van funky a borok világában, akkor ez az ital az! Elismerten a világ legnagyobb biodinamikus pincészete az Orsogna, mely történetében először pét-nat technológiával alkotott egy tetőtől talpig (a cimkétől az utóízig) vidámsággal teli habzóbort. A fajta 100% Malvasia, ami sem az Olaszországban, sem a Horvátországban rendszeresen nyaralók számára nem ismeretelen. Vérbeli mediterrán, fickós, magas alkohollal készült, tengerparti borokat ad, ami elsőosztályú a terazokon, meleg nyári estéken kínált grillezett halak mellé. Nos, azt el kell felejteni, ez teljesen más! Kirobbanóan friss, mintha egy kosárba pakolták volna a bodzavirágot, a muskotályos szőlőt, a fehérhúsú barackot, meg a vilmoskörtét. Ízben szinte ugyanaz, mint illatban, kiegészülve természetesen a seprő kenyérhéjra jellemző ízeivel. Behűtve, jó társaságban, piknik közepette nem lehet megállni egyetlen palacknál!
(teljesen kénmentes)
Jó-jó, de mi a Pét-nat?
Röviden: a pezsgő komolytalanul. Teljes nevén pétillant naturel. Pezseg, szűretlen. A bort még azelőtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne, így pedig a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. (Egy champagne ezzel ellentétben teljesen kierjedt alapborból készül, majd pedig a hozzáadott tirage likőr segítségével megindul egy második erjedés, a palackban.) És míg egy champagne-t degorzsálnak, azaz lelövik róla az összegyűlt seprőt, addig a pét-natnál erről szó sincs. Minden úgy marad, ahogy a jóisten megteremtette, benne marad a seprő is, azaz sokkal, de sokkal több íz- és zamatanyag. A hipszterek kedvence már megjelenésében is eltér a megszokottól: hiszen (a szűrés hiánya, és a palackban maradt seprő miatt) opálos, kevésbé tiszta színekben pompázik. Van, aki a pezsgőkészítés "orosz rulettjének" nevezi a technikát, hiszen a bor a palackban nyeri el végleges formáját, a borásznak nincs lehetősége utólagos beavatkozásra. Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb. Nem érdemes évekre eltenni, mint a champagne-t, a pét-nat ugyanis nem fejlődik tovább, ahogy az idő halad. Nagyon komoly szaktudásra van szükség az elkészítéséhez, hiszen a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében.