Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Scopone: Rosso di Montalcino 2019 vörösbor (Toszkána, Olaszország)

5.990 Ft
Nem értékelt
száraz minőségi vörösbor, Toszkána (It)

Leírás

Montalcinoban (Toszkána) van egy hely, amelyre a település vénei a mai napig tisztelettel néznek és szeretettel emlékeznek. Ez egy családi pince, amely a II. világháború zűrzavarában hetekig menedéket adott nekik és vendégül látta őket. A pincészet neve Scopone, nevét a birtokot körbevevő erdőben található "Scopi" nevű bokorszerű növényről kapta, melyből a helyiek seprűt fonnak. Ma már az itt készült Rosso-k, Brunello-k bejárják a világot és nagy elismertséget vívnak ki, de a vének még mindig csak Scopinak emlegetik a birtokot.
A közel 11 ha-os családi birtok legnagyobb részét természetesen a Sangiovese fajta foglalja el, de borvidéki szinten egészen nagy területen foglalkoznak még Cabernet sauvignon-nal, Merlot-val, Syrah-val és Petit verdot-val. Ez utóbbi fajtákból borvidéki szinten is nagyon komoly IGT-k készülnek. Az átlagmennyiség hektáronként 60 mázsa, amely pont a fele a törvényileg megengedett legnagyobb termésmennyiségnek. A borok ezért vastagok, ízesek, de idő kell nekik.
A pincészetet 1996-ban renoválták, a technológiát folyamatosan cserélik. Szlovén, francia és amerikai hordókkal dolgoznak, fél évnél kevesebbet még az alapborok sem töltenek el a hordóban.
Ezt a rosso-t (100% Sangiovese) mérhetetlen elegancia jellemzi, könnyű, frissnek hat, mégis érett. A pirosbogyósok, a hecsedli mellett tettenérhető benne a toszkán borokra jellemző avar és szarvasgomba. Szép vonala van, de nem telít el. Közepes test és simulékony tannin jellemzi. Egyszerűbb, paradicsomos tésztaételek mellé ajánljuk vagy éppen csak úgy, mert jó!
 
 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.