Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Villa Bogdano: Lison "Tocai Friulano" Classico 2019 organikus fehérbor (Friuli, Olaszország)

9.290 Ft
Menny.:db
(1)
minőségi száraz fehérbor, Friuli (It)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. május 27.

Leírás

Az 1880-ban alapított Villa Bogdano Velence mellett található. A birtokot ókori hangulatok itatját át köszönhetően annak, hogy a Római Birodaleom egy nagyon fontos kereskdelmi útja halatt itt, amely összekötötte Padovát és Aquileia városát, sőt számos ókori lelet került elő a XX. sz. elején, amikoris kiterjedt ásatásokat folytattak a birtok területén. Később, a Velencei Köztársaság ideje alatt, a XVI. században emelték azt a kolostort, amelyet 1880-ban a család felújított és ahol tulajdonképpen ma a birtokközpont is található. A birtok különlegessége, hogy a szerzetesek által a XIX. század közepén telepített Tocai friulano (ma Friulano) szőlőtőkék több parcellán a mai napig megvannak, sőt, egy régi "Cassone Padovano" művelési mód, illetve az azt segítő kordon is használatban van még, szabadon megtekinthető, sőt a szőlészek egyik elsőszámú "zarándokhelye".

A pincészet elsőszámú célkitűzése a fenntartható, környezetvédelmi szempontból megkérdőjelezhetetlen szőlőművelés a bortermelés, 1993 óta deklaráltan organikus a birtok.

Ez a bor 1943-ban telepített, közel 80 éves Tocai Friulano tőkék gyümölcse. A minőségről nem kell többet írni.

A technológiáról érdemes tudni, hogy "cryo-maceration-pressing" eljárással történt, ami a mai talán legmodernebb eljárás, tulajdonképpen fagyasztva préselést jelent. A mustot acéltartályban és hordóban, fele-fele arányban erjeszetették. 8 hónapos érlelés és battonage, majd 3 hónapos palackos pihentetés után került piacra.

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
|
2023. 08. 08.
Ilyen kiváló fehérborra ritkán akadok. A borleírásban foglaltak meggyőztek és nem is csalódtam. Fantasztikus fehérbor. Köszönöm!