Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Orsogna: Pecorino Pét-Nat Brut Nature Spumante habzóbor (Abruzzo, Olaszország) *biodinamikus

5.990 Ft
Menny.:db
(4)
száraz fehér habzóbor (Abruzzo, Olaszország)
Szállítási díj: 2.499 Ft
Várható szállítás: 2024. május 27.

Leírás

Ha van funky a borok világában, akkor ez az ital az! Elismerten a világ legnagyobb biodinamikus pincészete az Orsogna, mely történetében először pét-nat technológiával alkotott egy tetőtől talpig (a cimkétől az utóízig) vidámsággal teli habzóbort. A fajta 100% Pecorino, ami a vidékre jellemző fehér szőlőfajta és egyébként nincs köze az azonos nevű sajthoz, bár tény, hogy igen jó párost alkotnak együttfogyasztva. Vérbeli mediterrán, fickós savakkal, tengerparti borokat idéző sóssággal és rozmaring illattal, kiegészülve természetesen a palackban maradt seprő kenyérhéjra jellemző ízeivel. Behűtve, jó társaságban, piknik közepette nem lehet megállni egyetlen palacknál!

(teljesen kénmentes)

Jó-jó, de mi a Pét-nat?

Röviden: a pezsgő komolytalanul. Teljes nevén pétillant naturel.  Pezseg, szűretlen. A bort még azelőtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne, így pedig a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. (Egy champagne ezzel ellentétben teljesen kierjedt alapborból készül, majd pedig a hozzáadott tirage likőr, azaz szacharóz segítségével megindul egy második erjedés, a palackban.) És míg egy champagne-t degorzsálnak, azaz lelövik róla az összegyűlt seprőt, addig a pét-natnál erről szó sincs. Minden úgy marad, ahogy a jóisten megteremtette, benne marad a seprő is, azaz sokkal, de sokkal több íz- és zamatanyag. A hipszterek kedvence már megjelenésében is eltér a megszokottól: hiszen (a szűrés hiánya, és a palackban maradt seprő miatt) opálos, kevésbé tiszta színekben pompázik. Van, aki a pezsgőkészítés "orosz rulettjének" nevezi a technikát, hiszen a bor a palackban nyeri el végleges formáját, a borásznak nincs lehetősége utólagos beavatkozásra. Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb. Nem érdemes évekre eltenni, mint a champagne-t, a pét-nat ugyanis nem fejlődik tovább, ahogy az idő halad. Nagyon komoly szaktudásra van szükség az elkészítéséhez, hiszen a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében. 


Vélemények

4.75
4 értékelés
(3)
(1)
(0)
(0)
(0)
|
2022. 03. 21.
Wineporno!!! :) :)
|
2022. 03. 02.
Teraszpartyra vettük, elverte az összes többi bort, imádtuk! Kár, hogy csak 2 üveggel vettem...
|
2022. 03. 01.
Fantasztikus bor, gyakorló fogyasztóként már sok pet natot kóstoltunk de ez bájával és zamatosságával mindent visz. Köszönjük!
Egyetlen pici hiba, hogy a címke egy picit eltért a képen láthatótól.
|
2022. 02. 22.
Szeretjük a PetNatot és ez egy magasiskolája