Sauvignon blanc
Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet
A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.
Borok és ételek párosítása
Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.
A borok tárolása
Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.
Sauvignon blanc - a zöldbor
Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.
Fröccs nélkül nincs nyár
Nyár és a bor
Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele. A száraz ismeretterjesztés előtt lássunk egy pár nyári boros tippet: