Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

vásárlás

Mindenki ismeri - a cabernet sauvignon

2022. 12. 12. 14:51:46
A cabernet sauvignon valószínűleg a világ legismertebb és legnépszerűbb kékszőlő fajtája. Ez az a szőlő, ami Bordeaux-t híressé tette, és amely a Napa-völgy hírnevét világ szintre emelte.
 

Domaine Gayda és Exupéry

2022. 11. 24. 17:57:29
Fiatalos, laza stílusban, fittyet hányva a francia konvenciókra, sőt olykor a szabályokra is, tájidegen fajtákból, egy történelmileg igen fontos helyszínen készít bort a Gayda pincészet innovatív, fiatal csapata.

A Syrah (vagy Shiraz)

2022. 09. 20. 14:40:57
Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a Bordeaux-i fajták és a chardonnay lázában égett a világ, alig pár év csúszással aztán ezek mögé felzárkózott a pinot noir is. Ha ma divatos fajtát keresünk, egy másik francia borvidék, Rhone felé kalandozhatunk, amely kulcsfontosságú syrah-jának a magyar borászok sem tudtak ellenállni.

Egy régi-új ismerős: a Vermut

2022. 08. 05. 14:42:01

Bizonyára sokan emlékeznek még az Éva vermutra, amely a hazai, XX. század elején virágzó - minőségi - vermutkultúrát taccsravágta a szocializmus 40 éve alatt. A magyarul ürmösborként, minden más országban vermutként ismert ital a mediterrán kultúrkörben napjainkban a virágkorát éli és a leginkább megbecsült italok közé tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy sorra nyitnak a vermutbárok ezekben az országokban.

Campania

2022. 07. 18. 15:31:37

Ha a legfontosabb olasz boros tartományokat veszi sorra az ember, valószínűleg Toszkánát és Piemontét említi először, és ha jobban érdeklődik a téma iránt, eszébe juthat még Friuli, Veneto, Szicília vagy Puglia, de Campania biztosan nem. Pedig Campania több szempontból is az egyik legizgalmasabb, leghitelesebb borvidéke Olaszországnak és Európának.

Fröccs nélkül nincs nyár

2022. 07. 05. 14:02:53
Egy hosszú nyári nap után a munkából hazatérve, vagy kiülve egy hűvös teraszra nagyon jól tud esni egy jéghideg fröccs, ami a magyar és nemzetközi borkultúrában már évszázadok óta jelen van.

Nyár és a bor

2022. 06. 16. 13:44:38

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele. A száraz ismeretterjesztés előtt lássunk egy pár nyári boros tippet: 

Sauvignon blanc - a zöldbor

2022. 05. 23. 14:30:05

Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.

Perricone – egyedi a különlegességek között

2022. 04. 27. 16:30:29

Ha azt mondom Szicília, akkor a krémes gelato, a nap szívta sós haj, a végelláthatatlan homokos tengerpart, esetleg a romos állapotukban is lenyűgöző épületek, a pöfékelő Etna, vagy az elviselhetetlen meleg, a tengeri herkentyűk, ne adj isten a maffia jut eszedbe. De mi van, ha azt mondom, hogy perricone? Az olaszok szájából gyönyörűen pergő szó vajon valamiféle felkiáltás vagy tengeri étel, hűsítő ital, színes ruhadarab, netán a maffiatagok által használt jelszó lehet?

Franciacorta, a kiválóság birodalma

2022. 04. 20. 15:30:35

Lombardia, illetve azon belül Franciacorta (francsakorta) az olasz tradicionális pezsgő fellegvára. Kiváló minőségű habzóborai már-már champagne-i mélységekbe kalauzolnak, és bár a Franciacorta világhírneve még várat magára, a pezsgőkedvelők számára még viszonylag ismeretlen, szakmai krökben és a borrajongók viszont már most Olaszország legjobb pezsgőjeként tartják számon.