Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Franciaország

Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet

2023. 08. 23. 11:04:10

A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.

Borok és ételek párosítása

2023. 08. 01. 13:36:10

Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.

A borok tárolása

2023. 08. 01. 12:32:10

Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.

Mi a Pét-Nat (PetNat)?

2023. 05. 30. 16:34:26
Több módja is van a pezsgő készítésének. Napjainkban egy majdnem 500 éves technológia kapott újra szárnyra.

Calvados - nem almapálinka

2023. 03. 23. 19:56:35

A magyar vásárlók elsősorban a zseniális háborús író, Remarque regényeiből ismerhették meg a calvadost vagyis a normandiai almabrandyt. Ám a közelmúltig nem jutott el ez az elegáns és különleges ital a maga valójában hozzánk, kóstolni szinte lehetetlen volt. Sőt, a legtöbben - tévesen - úgy tartják, hogy ez a párlat tulajdonképpen egy érlelt almapálinka. Az alábbiakban igyekeztünk mindent összeszedni a calvadosról.