Franciaország
Dekantálás - szükségszerű és végzetes is lehet
A dekantálással kapcsolatban rengeteg tévhit él, ami a borunk szempontjából végzetes is lehet, hiszen ha dekantálunk valamit, amit nem kellett volna, az nem egyszerűen azt jelenti, hogy feleslegesen végeztük el a műveletet, rosszabb esetben akár tönkre is tehetünk vele egy szépen érett tételt. Fontos tudni, hogy az érett vöröset sem mindig, néha viszont a fehéret is dekantáljuk. Az ideális időtartam nagyon sok mindentől függ, sőt, van amit érdemes duplán és van amit egyszer is tilos.
A borok és az ételek párosítása
Minden ember ízlése más, és azt, hogy kinek melyik étel és miért esik jól, nos azt igazán nehéz objektív szabályokba foglalni. Pedig a csokoládét mindenki édesnek érzi, míg a citromot savanyúnak. A bor-étel párosítása mégis nehéz, legalábbis első blikkre. Ha az alábbi "vezérleveket" betartjuk, akkor nagy csalódás nem érhet, de azért lehetnek kivételek, hiszen szabályok nincsenek.
A borok tárolása
Boraink helyes tárolására érdemes odafigyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt ezért pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetők, ha az adott tétel gyors, vagy maximum 1-2 éven belüli elfogyasztása a terv. Az igényes tároláshoz fontos figyelembe venni a zárás módját, a bor összetételét, stílusát, "gyártástechnológiáját", esetleg származását, illetve az előéletét.
Mi a Pét-Nat (PetNat)?
Több módja is van a pezsgő készítésének. Napjainkban egy majdnem 500 éves technológia kapott újra szárnyra.
Sauvignon blanc - a zöldbor
Tavasz. Ha van bor, amely minden ízében megtestesíti ezt az új évszakot, akkor az a Sauvignon blanc. Kirobbanó illatintenzitása lehet frissítően zöldes, csalános karakterű, míg az érettebb példányai egresre vagy akár trópusi gyümölcsökre is emlékeztethetnek.
Calvados - nem almapálinka
A magyar vásárlók elsősorban a zseniális háborús író, Remarque regényeiből ismerhették meg a calvadost vagyis a normandiai almabrandyt. Ám a közelmúltig nem jutott el ez az elegáns és különleges ital a maga valójában hozzánk, kóstolni szinte lehetetlen volt. Sőt, a legtöbben - tévesen - úgy tartják, hogy ez a párlat tulajdonképpen egy érlelt almapálinka. Az alábbiakban igyekeztünk mindent összeszedni a calvadosról.
Mit érdemes tudni a rózsaszín borról? - Rosé gyorstalpaló
Egyesek rajonganak érte, mások a borászat "kólájának" tartják, megint mások nyári szomjoltóként vagy éppen a kulcsként tekintenek rá, mely a fiatalokat elvezeti a felelős és minőségi alkoholfogyasztás világába. Mindenképpen megosztó kategória, de a véleményalkotáshoz vajon mindent tudunk róla?
Mindenki ismeri - a cabernet sauvignon
Domaine Gayda és Exupéry
Mi a különbség a borászatban használt ún. óvilági és újvilági borok között?
Előrebocsájtjuk, hogy jóval több annál, mint hogy a szőlő melyik kontinensről származik, de jó hír, hogy egy mondatban is meghatározható, ti. a borkészítési hagyományok eredetében rejlik minden eltérés alapja.