Penedés
Yecla – rejtett kincs a spanyol borvidékek között
Yecla borvidéke Spanyolország délkeleti részén, Murcia tartomány legészakibb területén helyezkedik el, az azonos nevű Yecla város körül. A borvidék egyedülálló abban a tekintetben, hogy az egyetlen olyan spanyol DO (Denominación de Origen), amely kizárólag egy település földjeit foglalja magában, ebből következik, hogy a világ egyik legkisebb borrégiójáról beszélünk. Klimatikus szempontból az átmeneti zónában található a mediterrán partvidék és a La Mancha-fennsík között, 400-800 méteres tengerszint feletti magasságban.
A bor egészségügyi hatásai – mítoszok és tények a vörösborokról és biodinamikus borokról
A minőségi vörösbor mérsékelt fogyasztása egyes kutatások szerint támogatja az egészséget, de fontos a mértékletesség.
Miért 75 cl azaz 0,75 liter a boros palack szabványos űrtartalma?
A boros palackok között a 0,75 literes (75 cl) méret vált a világ egyik legelterjedtebb szabványává, amelyet szinte minden borfajtánál használunk, legyen az francia borok, vörösborok, habzóbor vagy prosecco. De vajon miért pont ez a méret vált általánossá? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 75 cl-es palack eredetét, történetét és az alapanyagok szerepét, valamint megismerhetjük a borospalackok egyéb, nagyobb méreteit is.
Új minőségszabályozás a Cava pezsgőknél
Régóta kóstolunk és rajongunk a Cava pezsgőkért de kereskedésünkben illetve online bor webshopunkban egészen idáig az olasz és francia borokra koncentráltunk. Viszont a nagyon kedvező fogadtatást kapott spanyol Demuerte márka sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy itt az ideje bővíteni a kínálatunkat egy Cava-val. A Cava Spanyolország tradícionális pezsgője, aminek 95%-a a katalóniai őshazából, Penedésből származik. A készítéséhez felhasználható őshonos szőlőfajták; a Macabeo, a Xarel-Lo és a Parellada, illetve a helyi klíma és a terroir egészen egyedivé és jól felismerhetővé teszi ezeknek a pezsgőknek a stílusát. A nemrég lefektetett új minőségi szabályozással most pedig remélhetőleg a fogyasztók még jobban megismerhetik, és ezáltal még inkább értékelhetik ezt a fantasztikus italt. Ennek kapcsán érdemes elolvasni és az alábbi cikket a spanyolok tradícionális pezsgőjének új korszakáról.
Egy régi-új ismerős: a Vermut
Bizonyára sokan emlékeznek még az Éva vermutra, amely a hazai, XX. század elején virágzó - minőségi - vermutkultúrát taccsravágta a szocializmus 40 éve alatt. A magyarul ürmösborként, minden más országban vermutként ismert ital a mediterrán kultúrkörben napjainkban a virágkorát éli és a leginkább megbecsült italok közé tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy sorra nyitnak a vermutbárok ezekben az országokban.
Zárásmódok: csavarzár kontra parafa dugó
Úgy 15 évvel ezelőtt, az alternatív palackzárási technikák megjelenésekor nagy volt a vita a boros világban, sőt már-már ölre mentek egymással a felek, hogy bizonyítsák saját igazukat. Ugyan a csavarzárat, mint zárástechnológiát megelőzték a – visszatekintve már rövidéletűnek bizonyuló - műanyag dugós eljárások, de az első időszakban kevesen vették komolyan az új szereplőket a palackzárók piacán. Később létjogosultságát, illetve kétségtelen előnyeit nemzetközi (export) tapasztalatokkal rendelkező, innovatív borászatok is bizonyították.