Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Yecla – rejtett kincs a spanyol borvidékek között

Yecla – rejtett kincs a spanyol borvidékek között

Yecla borvidéke Spanyolország délkeleti részén, Murcia tartomány legészakibb területén helyezkedik el, az azonos nevű Yecla város körül. A borvidék egyedülálló abban a tekintetben, hogy az egyetlen olyan spanyol DO (Denominación de Origen), amely kizárólag egy település földjeit foglalja magában, ebből következik, hogy a világ egyik legkisebb borrégiójáról beszélünk. Klimatikus szempontból az átmeneti zónában található a mediterrán partvidék és a La Mancha-fennsík között, 400-800 méteres tengerszint feletti magasságban.

Yecla közelében több jelentős borvidék is található: délnyugaton és nyugaton Jumilla, északon Almansa, keleten pedig Alicante. A borvidék mintegy 7200 hektárnyi szőlőterületet foglal magában, melynek kb 70%-a DO státusszal rendelkezik.

 

A Yecla borvidék elhelyezkedése Spanyolországban

 

Klíma és időjárási viszonyok
Yecla klímája kontinentális száraz jellegű, mediterrán hatásokkal. A nyári hőmérséklet elérheti a 39-42°C-ot, míg télen akár -10°C-ra is alászállhat a hőmérő higanyszála. Az éves átlaghőmérséklet körülbelül 15-21°C. A csapadék igen csekély, mindössze 250-400 mm évente, főként tavasszal és ősszel, ugyanakkor egy esztendőben a napfényes órák száma meghaladja a 3000 órát.

Ez a szélsőséges klíma különösen kedvező a szőlőműveléshez, hiszen a forró nappalok és a hűvös éjszakák jelentős hőmérséklet-ingadozást eredményeznek, ami fokozza a szőlő aromáinak kialakulását és megőrzi a természetes savtartalmat.

 

Alapkőzet és talajviszonyok
A borvidék két fő zónára oszlik: Campo Arriba (700-850 m tengerszint feletti magasságban) és Campo Abajo (450-600 m magasságban). A talajok főként a pliocén korszak (mintegy 2 millió évvel ezelőtt) üledékeiből származnak, általában mészkő alapkőzetűek, homokos-agyagos felszínnel, igen szegények szerves anyagokban
. Ez természetese korlátozza a szőlő vegetatív növekedését, amivel viszont jó minőségű, gazdag beltartalmú szőlő és koncentrált, komoly minőségű borok érhetők el.

 

Szőlőfajták
A Monastrell (nemzetközi nevén Mourvèdre) a borvidék emblematikus fajtája, amely a terület 85%-át foglalja el. A Monastrell Spanyolország negyedik leggyakrabban telepített kék szőlőfajtája. Ez a mediterrán eredethez kötődő fajta kiválóan alkalmazkodik a forró, száraz klímához és a mészkő-gazdag talajokhoz.

Engedélyezett kék szőlőfajták: Monastrell, Garnacha tinta, Garnacha Tintorera, Tempranillo, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Syrah.

Engedélyezett fehér szőlőfajták: Macabeo, Chardonnay, Sauvignon blanc, Airén, Malvasia, Merseguera, Moscatel de Grano Menudo.

 

Monastrell ültetvény a Yecla borvidéken

 

Borok habitusa és jellemzői
A Yecla borok 95%-a vörösbor, amelyek jellemzően testek, magas alkoholtartalmúak és koncentrált gyümölcsösséggel bírnak. A Monastrell borok tipikus jegyei: intenzív sötét szín, fekete gyümölcsök aromája (szeder, cseresznye, szilva), fűszeres jegyek és jól strukturált tanninok.

A borok egyensúlyosak, intenzív gyümölcsaromákkal és nagy koncentrációval rendelkeznek. A modern technológiáknak köszönhetően a Yecla borok mára kifinomultabb és elegánsabb jegyeket mutatnak, megőrizve ugyanakkor a Monastrell gyümölcsösségét és frissességét.

 

Nemzetközi megítélés és exportteljesítmény
Yecla rendkívül exportorientált borvidék, termelésének mintegy 92-95%-át külföldre szállítja, több mint 40 országba. Ez teszi Yecla-t a legnagyobb exportaránnyal rendelkező spanyol DO-vá.

A borvidék kiváló ár-érték aránnyal büszkélkedhet: az itt termett borok fele 10 eurónál kevesebbe kerül palackonként, ugyanakkor a borok 90%-a 90+ pontot kap a legfontosabb borvezetőkben. A nemzetközi kritikusok a Yecla borokat gyakran méltatják minőségükért, összetettségükért és jellegzetességükért, sokak szerint nagy jövő előtt álló régió.

 

Monastrell szőlő a Yecla borvidéken

 

Gasztronómiai párosítások
A Yecla borok – különösen a Monastrell-alapú vörösborok – kiválóan párosíthatók:

  • Grillezett vörös húsokhoz és steakhez
  • Bárányhús és vadételekhez
  • Mediterrán fűszeres ételekhez
  • Kemény sajtokhoz, különösen manchego típusúakhoz
  • Tapas-hoz és spanyol specialitásokhoz
  • Paella és egyéb spanyol rizses ételekhez

 

A fehér borok, különösen a Verdejo vagy Macabeo-alapúak, könnyed tapasokhoz és tengeri ételekhez ajánlottak.

 

Rövid történeti áttekintés
A borkészítés hagyománya több mint 3000 éves a térségben. A föníciaiak már Kr. e. 800 körül hozták el a szőlőtermesztést a területre. A római uralom (Kr. e. 206 - Kr. u. 409) alatt jelentős mennyiségű spanyol bort exportáltak a Római Birodalom egész területére. A római kori jelenlét ma is látható Yecla-ban, a Vía Augusta részletei keresztezik a szőlőskerteket.

A 16. században II. Fülöp idejében Yecla már „bodega mayor" (azaz fő pincészet) címet viselt. A 19. század végén, a filoxéra-járvány idején francia kereskedők érkeztek, ami új lendületet adott a bortermelésnek.

A hivatalos DO státuszt 1975. május 19-én kapta meg Yecla. Az 1970-es évektől kezdve a helyi borászok exportra kezdtek termelni, ami forradalmi változást hozott a minőségben. Az 1980-as évektől a kisebb magánborászatok és szövetkezetek modern technológiák alkalmazásával magas minőségű palackozott borok gyártásába kezdtek.

 

Jelentős borászatok
A Bodegas Castaño az egyik legfontosabb pincészet a térségben, amely 1950-ben alakult és első volt a tömeges borértékesítésről a palackozott borokra való áttérésben. A Bodegas La Purísima 1946-ban alakult szövetkezet, amely jelentős szerepet játszott a DO megszerzésében.

További jelentős borászatok: a fiatal és a kritikusok által nagy reményekre predesztinált Demuerte, Señorío de Barahonda, Bodegas Évine, vagy épp a nagy multú Casa Boquera.

 

Elérhetőség
A Yecla borok - páratlan ár-érték arányuk révén - mára szinte minden, komolyabb szortimentet összeállító bor webshopban megtalálhatók, kiváló választást jelentenek azok számára, akik autentikus - klasszikus - spanyol mediterrán borélményt keresnek megfizethető áron. 
A bor webshop cikkeiben gyakran méltatják a Yecla borok kiváló minőségét és relatív alacsony árát, különösen a Monastrell (spanyol vörösbor) és a Verdejo (spanyol fehérbor) alapú tételek ilyenek, amelyek a spanyol borkultúra valódi arcát mutatják meg, ugyanakkor az aktuális borízlésnek is 100%-ban megfelelnek.

 

Demuerte, Yecla borvidék

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Abruzzo Bordeaux Burgundia Franciaország Olaszország primitivo Spanyolország Toszkána

Kapcsolódó tartalmak