Spanyolország
Vermutkoktélok világa: Amikor a Negroni és társai találkoznak a spanyol tradícióval
A vermut és a koktélkultúra találkozása egy olyan gasztronómiai kaland, amely egyszerre tükrözi a mediterrán élet laza hangulatát és a "mixológia" precíz művészetét. Ha valaha is kíváncsiak voltatok arra, hogyan válhatott egy egyszerű, fűszerezett bor a világ legikonikusabb koktéljainak alapjává, akkor készüljetek fel egy olyan utazásra, ahol a Negroni keserűsége találkozik a Monastrell szőlő napsütötte földjeinek aromáival.
Melyek a grillezéshez alkalmas borok?
Grillezett húsok és zöldségek füstös-ropogós ízvilága mellé hagyományosan testesebb vörösborokat ajánlanak, hiszen a hús magas zsírtartalma szépen ellensúlyozza a vörösbor tanninjait és savai adta karaktert.
Monastrell – Az ibériai napsütés ereje palackba zárva
A Monastrell (más néven Mataro vagy francia elnevezéssel Mourvèdre) egy igazi mediterrán kuriózum, amely sötét, fűszeres vörösborok alapját képezi. Meleg, száraz klímán érzi igazán otthon magát, magas tannintartalma, illetve intenzív gyümölcsössége miatt gyakran házasítják Syrah-val vagy Cabernet-vel, hogy még simább, komplexebb karaktert adjanak neki. A Borkorzó webshopján most több izgalmas Monastrellt is találsz, köztük bio borokat is, ezzel úgy tudod átélni a Monastrell jellegzetes, spanyolosan mediterrán karakterét, hogy közben adózol a fenntarthatóság oltárán is.
Yecla – rejtett kincs a spanyol borvidékek között
Yecla borvidéke Spanyolország délkeleti részén, Murcia tartomány legészakibb területén helyezkedik el, az azonos nevű Yecla város körül. A borvidék egyedülálló abban a tekintetben, hogy az egyetlen olyan spanyol DO (Denominación de Origen), amely kizárólag egy település földjeit foglalja magában, ebből következik, hogy a világ egyik legkisebb borrégiójáról beszélünk. Klimatikus szempontból az átmeneti zónában található a mediterrán partvidék és a La Mancha-fennsík között, 400-800 méteres tengerszint feletti magasságban.
A hordózás szerepe a borászatban - vagyis a barrique-olás
A hordózás több évszázados hagyománya ma is a borászat egyik legizgalmasabb és legfontosabb folyamata. A bor minőségének, karakterének és aromaprofiljának fejlesztésére szolgáló eljárás komoly szakértelmet és odafigyelést igényel.
A bor egészségügyi hatásai – mítoszok és tények a vörösborokról és biodinamikus borokról
A minőségi vörösbor mérsékelt fogyasztása egyes kutatások szerint támogatja az egészséget, de fontos a mértékletesség.
Miért 75 cl azaz 0,75 liter a boros palack szabványos űrtartalma?
A boros palackok között a 0,75 literes (75 cl) méret vált a világ egyik legelterjedtebb szabványává, amelyet szinte minden borfajtánál használunk, legyen az francia borok, vörösborok, habzóbor vagy prosecco. De vajon miért pont ez a méret vált általánossá? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a 75 cl-es palack eredetét, történetét és az alapanyagok szerepét, valamint megismerhetjük a borospalackok egyéb, nagyobb méreteit is.
Új minőségszabályozás a Cava pezsgőknél
Régóta kóstolunk és rajongunk a Cava pezsgőkért de kereskedésünkben illetve online bor webshopunkban egészen idáig az olasz és francia borokra koncentráltunk. Viszont a nagyon kedvező fogadtatást kapott spanyol Demuerte márka sikerén felbuzdulva elhatároztuk, hogy itt az ideje bővíteni a kínálatunkat egy Cava-val. A Cava Spanyolország tradícionális pezsgője, aminek 95%-a a katalóniai őshazából, Penedésből származik. A készítéséhez felhasználható őshonos szőlőfajták; a Macabeo, a Xarel-Lo és a Parellada, illetve a helyi klíma és a terroir egészen egyedivé és jól felismerhetővé teszi ezeknek a pezsgőknek a stílusát. A nemrég lefektetett új minőségi szabályozással most pedig remélhetőleg a fogyasztók még jobban megismerhetik, és ezáltal még inkább értékelhetik ezt a fantasztikus italt. Ennek kapcsán érdemes elolvasni és az alábbi cikket a spanyolok tradícionális pezsgőjének új korszakáról.
Egy régi-új ismerős: a Vermut
Bizonyára sokan emlékeznek még az Éva vermutra, amely a hazai, XX. század elején virágzó - minőségi - vermutkultúrát taccsravágta a szocializmus 40 éve alatt. A magyarul ürmösborként, minden más országban vermutként ismert ital a mediterrán kultúrkörben napjainkban a virágkorát éli és a leginkább megbecsült italok közé tartozik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy sorra nyitnak a vermutbárok ezekben az országokban.