Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Monastrell – Az ibériai napsütés ereje palackba zárva

Monastrell – Az ibériai napsütés ereje palackba zárva

A Monastrell (más néven Mataro vagy francia elnevezéssel Mourvèdre) egy igazi mediterrán kuriózum, amely sötét, fűszeres vörösborok alapját képezi. Meleg, száraz klímán érzi igazán otthon magát, magas tannintartalma, illetve intenzív gyümölcsössége miatt gyakran házasítják Syrah-val vagy Cabernet-vel, hogy még simább, komplexebb karaktert adjanak neki. A Borkorzó webshopján most több izgalmas Monastrellt is találsz, köztük bio borokat is, ezzel úgy tudod átélni a Monastrell jellegzetes, spanyolosan mediterrán karakterét, hogy közben adózol a fenntarthatóság oltárán is. 

Hol terem a Monastrell?
Eredetileg kelet-spanyol partvidékről származik, akik a főniciaiaktól vették át Kr.e. 500 körül, majd a rómaiak vitték tovább a Rhône völgyébe, ahol komoly karriert futott be és jelenleg is a nagy dél-francia vörösök egyik jellemző összetevője. Ma legnagyobb mennyiségben Murcia tartományban (Jumilla, Bullas, Yecla DO-k), Valenciában és Alicante környékén találkozhatunk vele. A klíma- és talajigénye átlagos, sok napsütésre, melegre és a lisztharmat megelőzése érdekében szellős fekvésre van szüksége, ugyanakkor elviseli a tartós szárazságot.

A szőlő morfológiája
A Monastrell fürtjei közepes nagyságúak, gyakran kissé laza elrendezésűek, így a fürtök szellőzése hatékony, kevésbé érzékeny a gombabetegségekre. A bogyók kicsik, kék-fekete színűek, vastag héjúak, ami a végső bor karakterét – a mély színt és jelentős tannint – alapvetően meghatározza. A belső állomány színtelen, de mivel cukorgyűjtő a fajta, így nagyon édes mustot ad.

 

Monastrell fürt - Vörös borok Spanyolországból

 

Fajtajellemzők és bor habitus
Mély, gránátvörös szín, olykor egészen sötét, szinte feketébe hajló reflexekkel.
Intenzív illat: érett szeder, áfonya, feketecseresznye és szilva, mögöttük piros bors, kakukkfű, néha bőr és füstös jegyek.
Szájban telt testet, magas alkoholtartalmat, határozott, de jól integrált tanninokat mutat.
Lecsengése hosszú, felbukkannak a gomba, az erdei avar, de akár vadhúsos aromák is. Ez utóbbi karakter teszi ideálissá vörös húsokhoz, grillezett ételekhez, vadételekhez vagy épp karakteres sajtokhoz.

 

Miért házasítják Syrah-val vagy Cabernet-vel?
Monastrell erőteljes tanninjai és magas általában magas alkoholtartalma néha túlzóvá válhat, viszont a Syrah karakteresen bogyós, borsos aromáival és simább tanninjaival, valamint a Cabernet Sauvignon feketeszederes és cassisos (feketeribizlis) vonalaival tökéletesen egyensúlyba hozzák őt. Így a Syrah krémesebb struktúrát, fűszeres jegyeket (pl.: fekete bors) ad a házasításnak.

A Cabernet sauvignon elegánsabb savakat és fokozott komplexitást biztosít, mellyel a végeredmény egy kiegyensúlyozott, mégis karakteres vörösbor, amely sokféle ízlést kielégít.

 

Monastrell szüret - Spanyolország

 

Történelmi vonatkozások
A Monastrell neve a latin Monasterium (kolostor) szóból ered, ti. a középkorban a szerzetesek terjesztették el. Már a 14. században írásos emlékek tanúskodnak róla, de igazi hódító útjára az 1800-as évek végén fellépő filoxera járvány végével, az újratelepítés során indult el, amikor meglepő módon a spanyol és franica vidékeken többi fajta helyett Monastrell fajtával telepítettek újra – mert jobban viselte a mediterrán szárazságot. A francia Rhône vidéken Mourvèdreként, az újvilági régiókban Mataróként ismerték meg, de a legnagyobb presztízst a spanyol Jumilla és Bullas borvidékei adták meg számára.

 

Bio Monastrell a Borkorzó kínálatában
A fenntartható termelés híveinek szóló bio borok egyre népszerűbbek, szerencsére Monastrellből is találhatsz bio változatokat. Mondanunk sem kell, hogy a szőlő termesztése és a bor készítése során sem használnak vegyszereket, ezzel is védve a talajt és biztosítva a biodiverzitást. A webshop megfelelő menüpontjaiban ráadásul könnyedén böngészhetsz vörösborok, bio borok és egyéb kategóriák között, így bor rendelés gyorsan és kényelmesen megoldható.

 

Spanyolország borvidékei

 

Fedezd fel a mediterrán napfényt üvegbe zárva! A Monastrell karakteres érett gyümölcsei, fűszeres aromái és tartalmas tanninjai minden vörösbor-rajongó szívét megdobogtatják – legyen szó önálló palackról vagy egy Syrah- vagy Cabernet-házasításról. A Borkorzó webshopján pedig garantáltan megtalálod a számodra ideális tételt, legyen az klasszikus spanyol vörösbor vagy izgalmas bio bor.

 

DeMuerte borászat – Vino y Arte a Yeclából


A DeMuerte borászat a spanyolországi Murcia tartományban, a Yecla D.O. szívében található, ahol a mediterrán napfény és a száraz, köves talaj egyedülálló terroirt kínál a Monastrellnek. A „WINERY ON Creations” keretében 2015-ben indított projekt két fiatal kreatív vezető, Pablo Cortés borász (15 év szakmai tapasztalattal) és Karel Eissner dizájner–fotós–építész közös álma. A borászat ma már 20 hektárnyi, 300–600 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő ültetvényt művel, ahol a mészköves alapkőzet felett vékony, kavicsos talaj ad extra mineralitást a szőlőnek .

A DeMuerte neve a spanyol „muy de muerte” szófordulatból ered – nagyjából „halálosan jó”-ként fordítható –, mégis inkább az élet és a művészet ünneplése. Ezt a hangulatot tükrözik a címkéken a mexikói Day of the Dead koponyadíszek (calaverák), melyek minden tételnél különleges szín- és textúraösszeállítással jelennek meg. A látványos grafikák nemcsak a fiatalabb generációk figyelmét ragadják meg, de hűen jelzik: itt a bor és az esztétika kéz a kézben jár.

A pincészet zászlóshajója a 100% Monastrell „Old Monastrell with a Hint of Swarovski” névre keresztelt tétel a legöregebb, pre-filoxéra ültetvényekről. Kézi szüret, válogatás, hosszú (min. 20 hónapos) francia Allier hordós érlelés – eredménye egy testes, fűszeres, tömör szerkezetű vörösbor, ahol a mély rubinvörös színt érett bogyós gyümölcsök, herbális és füstös tónusok egészítik ki . Emellett a DeMuerte Classic (Monastrell & Syrah), a Monastrell–Cabernet Sauvignon házasítás (DEMUERTE One) és egy 80% Sauvignon Blanc–20% Verdejo fehérbor, valamint egy limitált rosé is szerepel a kollekcióban .

A borok mögött rejlő filozófia egyszerre tiszteli a D.O. Yecla tradicionális fajtáit és visz frissességet a palackba. A Monastrell vastag héjú bogyói tökéletesen illeszkednek a vidék klímájához – érett, gazdag gyümölcsös aromák és élénk savak jellemzik őket, miközben a hűvösebb éjszakák megőrzik a magas savtartalmat. A házasításokkal finomítják a tannint és adják meg a boroknak a nemzetközi vonalat: a Syrah és a Cabernet simítja a struktúrát, fűszerességet és extra dimenziót kölcsönözve.

 

Demuerte szortiment - közöttük háromféle Monastrell borral

 

A DeMuerte borászat felfutása éppoly dinamikus, mint az általuk közvetített üzenet: 3 000 palackkal indultak, mára évi 150 000 palackot palackoznak, és több mint 22 országba exportálnak . A művészet és a bor találkozása, a fiatalos szemlélet és a tradicionális minőség iránti elkötelezettség minden üvegben tetten érhető – épp olyan, mint egy kaland, amelybe ha egyszer belekóstolsz, sosem akarsz többé kiszállni.

 

 


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

 

Kapcsolódó tartalmak