Piemont
Nyár és a bor
Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele. A száraz ismeretterjesztés előtt lássunk egy pár nyári boros tippet:
Hegyek és tenger között, ködben született borok birodalma: Piemont
Piemont legkevésbé illik bele az Olaszországról alkotott képbe, ha egyáltalán lehet ilyet mondani. Elhelyezkedése, éghajlata, történelmi múltja okán sokkal inkább a nyugat-európai konvenciókhoz áll közelebb, mint a mediterrán lendülethez. A vidék egyik legjobb ár-értk arányú bora a Barbera fajtából készül, mely szintén inkább "franciás", mint "olaszos".