Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Syrah (vagy Shiraz) szőlőfajta és borok bemutatása

A Syrah (vagy Shiraz) szőlőfajta és borok bemutatása
Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a Bordeaux-i fajták és a chardonnay lázában égett a világ, alig pár év csúszással aztán ezek mögé felzárkózott a pinot noir is. Ha ma divatos fajtát keresünk, egy másik francia borvidék, Rhone felé kalandozhatunk, amely kulcsfontosságú syrah-jának a magyar borászok sem tudtak ellenállni.

A Syrah Története

Rendkívül felkapott kékszőlő, összetett, magas minőségű vörösbort adó fajta, melyet sok történet és legenda övez. Származását - egyfajta romantikával - az egykori Perzsa Birodalomban, a mai Irán területén, Shiraz-ban látták sokan, míg a modernkori vizsgálatoknak köszönhetően fény derült arra, hogy szülei a mondeuse blanche és a dureza fajták. Egy a természetben, spontánul végbement kereszteződésről van szó francia eredetű fajták között, melyek szintén a Rhône völgyében találhatóak. Hasonlóan, ahogy ma is az egyik legismertebb és legfontosabb fajta, főleg az Észak-Rhône völgyében. Érdekesség, hogy annak idején a nagy Bordeaux-i borokat sok esetben „hermitage-osították”, azaz Hermitage-t adtak hozzájuk, amely a Rhone völgyének egyik legfontosabb syrah apellációja.

Alaktani leírása

Bőtermő fajta, amely közepesen korán érik be viszonylag rövid tenyészidőszakkal, apró bogyói gyorsan túlérnek, ezért az optimális szüret időpontját gyakorta még nehezebb megválasztani. Hosszú fürt jellemzi tömött és mély lila-kék színű bogyókkal, vastag héjszerkezettel. A kifejezett, fűszeres, főleg feketeborsra utaló jegyei a rotundone komponenstől származtathatók. Az életerős és ellenálló növény a szokásosnál később virágzik, ami azért hasznos, mert így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának, ellenben viszonylag korán érik.

A Syrah Termőhelyei

Egy igazi világfajtáról van szó, hazájában, Franciaországban természetesen a legelterjedtebb, majd ezt követi Ausztrália (ahol shiraz-ként ismerik), illetve Spanyolországban és szinte minden újvilági bortermelő vidéken találkozni vele. Képes önmagában is nagy borokat felmutatni, de nem bánja a házasításokat sem, a klasszikus Rhône-völgyi házasításokat rövidítve csak GSM-nek (grenache, syrah, mourvèdre fajták) hívják, míg az ausztrálok nem ijednek meg a shiraz-cabernet sauvignon párosításoktól sem. Magyarországon 280 hektáron termelik, legtöbbet az Egri borvidéken lehet találkozni a fajtával, amit a Villányi borvidék követ. Nehéz meghatározni a magyar syrah stílust, hiszen bár készülnek komoly borok, de korai lenne bármit is kijelenteni, hiszen ahogy a területek is elaprózódtak, úgy a bor jellegét szintén nehezen lehet definiálni. Szekszárdon, Egerben, Villányban és a Balatonon, de akár Sopronban is izgalmas kísérletek születtek a fajtából.

A Syrah bor jellemzése

Ahogy valamennyi fajtánál, itt is rendkívül fontos a termőterület, a talaj és a klimatikus adottságok. Nagy általánosságban elmondható, hogy a syrah-ból készített borok mély színűek, közepes-magas alkohollal és magas, kifejezett, erőteljes tanninszerkezettel rendelkeznek. Hűvösebb területeken piros ribizli, ibolya, szeder, zöld olíva, menta és bors; míg melegebb klimatikus adottságok mellett fekete ribizli, fekete szeder, édesgyökér, mentalevél, valamint füstös és feketeborsos jegyek uralkodnak a borban. Stílus kérdése, hogy könnyedebb, élénk, fűszeres, borsos vagy éppen érett, vastag, erőteljes tétellel lehet találkozni. 

A tapasztalatok szerint túl nagy terhelés esetén elveszítheti sűrű, vastag jellegét, ha pedig nem szedik le időben a tőkéről, és gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek savai és aromaintenzitása. A szüret a másik oldalról nézve is kritikus lehet, a hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi.

Nálunk a ’90-es évek végén kezdték telepíteni. Mára már hazánkban is élvezhetjük nagy termelőink első kísérleteinek kiváló eredményeit.

Syrah Bor-étel párosítás

A syrah nagyon népszerű, és elterjedt szőlőfajta szerte a világban. Néhány országban találkozhatunk vele shirazként írva is. Sokféle stílusú bort képes adni, ám hazánkban legtöbbször vörösborként, azon belül is leginkább magasabb minőségű, tartalmas, közepesen testes, magas tannintartalmú borként találkozhatunk bele. Házasításokban is kifejezetten kedvelt, leginkább a feketeborsos, feketebogyós gyümölcsös jegyeit, és határozott tanninjait adja a cuvée-hez. Vörösborként intenzív mély színnel rendelkezik, fekete ribizlis, szedres íze, és jellegzetes, intenzív feketeborsos-mentás fűszeres jegyei is kiérezhetők a boraiból. Általánosságban elmondható a syrah borokról, hogy nagyon jó gasztroborok, és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. Kifejezetten jól párosíthatók a grillezett húsokkal és steakekkel, sült vadakkal, szarvassal és vaddisznóval, pörköltekkel, sült húsokkal, fasírtokkal. A könnyedebb syrah-kat jellegük miatt leginkább fiatalon, a legutóbbi évjáratokból érdemes választani, míg a magas minőségű syrah-kat bátran érlelhetjük 10-15 évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, a rosékat 8-10 °C-on, a könnyű syrah-kat 14-16°C-on, míg az érlelt, testes syrah-kat 16-18 °C-on nagyobb méretű, tulipán formájú vörösboros pohárból.

Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, cékla, paradicsom, az érlelt keménysajtok, füstölt sajtok, sertéshúsból, marhából, borjúból, szarvasból, vaddisznóból, muflonból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a syrah szőlőfajtából készült borhoz.

Ha a világnak adó francia borvidék syrah-it szeretnénk felfedezni, a következő eredet megjelöléseket keressük a címkéken: Hermitage, Cote Rotie, St-Joseph, Crozes-Hermitage. A syrah divathullám Franciaországon belül a dél Rhone, Languedoc- Rousillon, Provance és Korzika irányában indult el. Hazáján kívül pedig leginkább Ausztráliában terjedt el, ahol már hosszú ideje a legfontosabb kékszőlőnek számít. A két fő hadállásponton túl komoly példáit jegyzik még Svájcban, Toszkánában, Portugáliában, Kaliforniában, Washingtonban, Dél-Afrikában, illetve Sziciliában.

Utóbbi szép példáj a Caruso & Minini Syrah-ja


Szerző:

Süli Tamás, 2004-ben végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Borászati szakán. Dolgozott az egri Gál Tibornál, a neszmélyi Hilltop pincészetnél és a francia Domaine Loew biodinamikus, családi birtoknál. Így a termelés összes aspektusával találkozhatott. Később váltott és a kereskedelem oldaláról foglalkozott borokkal. Jelenleg a Borkorzó, egy borimporttal és -nagykereskedelemmel foglalkozó cég, valamint egy kisvárosi borbolt társtulajdonosa. Hobbiként az etyeki borvidéken saját szőlőjében tevékenykedik.

Tartalomhoz tartozó címkék: bio Szicília vásárlás