Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gayda

Domaine Gayda és Exupéry

2022. 11. 24. 17:57:29
Fiatalos, laza stílusban, fittyet hányva a francia konvenciókra, sőt olykor a szabályokra is, tájidegen fajtákból, egy történelmileg igen fontos helyszínen készít bort a Gayda pincészet innovatív, fiatal csapata.

Nyár és a bor

2022. 06. 16. 13:44:38

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele. A száraz ismeretterjesztés előtt lássunk egy pár nyári boros tippet: 

Zárásmódok: csavarzár kontra parafa dugó

2022. 04. 06. 13:47:27

Úgy 15 évvel ezelőtt, az alternatív palackzárási technikák megjelenésekor nagy volt a vita a boros világban, sőt már-már ölre mentek egymással a felek, hogy bizonyítsák saját igazukat. Ugyan a csavarzárat, mint zárástechnológiát megelőzték a – visszatekintve már rövidéletűnek bizonyuló - műanyag dugós eljárások, de az első időszakban kevesen vették komolyan az új szereplőket a palackzárók piacán. Később létjogosultságát, illetve kétségtelen előnyeit nemzetközi (export) tapasztalatokkal rendelkező, innovatív borászatok is bizonyították.

Cabernet Franc, régi-új generáció a pályán

2022. 03. 18. 11:48:04

Az utóbbi évtizedben a Cabernet Franc szédületes pályát futott be, egy lesajnált, a Cabernet Sauvignon mögött mindig csak a másodvonalat képviselő fajtából az egekig magasztalt, olykor a legelegánsabb bornak kikiáltott, magas presztizsű ital vált belőle.