Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cabernet Franc, régi-új generáció a pályán

Cabernet Franc, régi-új generáció a pályán

Az utóbbi évtizedben a Cabernet Franc szédületes pályát futott be, egy lesajnált, a Cabernet Sauvignon mögött mindig csak a másodvonalat képviselő fajtából az egekig magasztalt, olykor a legelegánsabb bornak kikiáltott, magas presztizsű ital vált belőle.

    A világ talán legtöbbet ültetett szőlőfajtája a Cabernet Sauvignon valójában nincs olyan régóta velünk. Az első írásos utalások a 18. század végéről származnak, vagyis alig több mint két száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elérje globálisan elismert státuszát. A Cabernet Sauvignon figyelemfelkeltő személyiségét egyértelműen fehér szülőjétől, a Sauvignon Blanc-tól örökölte – egy másik tömegtermelést jól viselő fajtától, amely a világ számos szőlőültetvényében nagyon komfortosan érzi magát. De a másik, sötétebb színű szülője félénkebb személyiség, és még csak most kezd kibújni sokkal híresebb utóda árnyékából. Feltételezések szerint a Cabernet Franc fajta, mint növény valamikor a középkorban Baszkföldről észak felé, Bordeaux és Loire irányába indult hódító útjára és nagyjából ugyanitt, ezeken a francia területeken előszeretettel termesztik a mai napig is. Bordeaux-ban, a Gironde folyó – mely szignifikánsan elválasztja a borvidéket nem csak a klímát, a talajt, de a fajtákat, sőt olykor a technológiákat tekintve is – nos, ennek a víznek a bal partján a borkészítésben általában viszonylag kisebb százalékban használják házasításra, de a jobb parton sokkal fontosabb szerepet tölt be, különösen St-Emilionban. Ott teljesedik ki például a nagy presztízzsel rendelkező Château Cheval Blancban, ahol a világhírű birtok elegáns és finom szerkezetű ikonborának oroszlánrészét adja.

 

Tovább haladva a térképen a Loire-völgyben találjuk meg a fajtát, ahol a Cabernet Sauvignon nehezen érik, a Cabernet Franc viszont remekül el van és általában szólóban ejti ámulatba a fogyasztóit. Egyes fajták itt a múltban az alul- és túlérettség közötti kötélen egyensúlyozva nem mindig adtak jó minőségű bort, ilyen volt a Cabernet Franc is, de a szőlőültetvény gazdálkodás fejlődésének és a klímaváltozás következtében évről évre tapasztalható melegebb évjáratoknak köszönhetően a Cabernet Franc fajtaborok között néhány nagyon pozitív példa, kiemelkedő minőségű és a végletekig elegáns bor is született az elmúlt évtizedben. Míg a fajta rajongói közül sokan a Loire-t tartják az igazi hazájának, a szőlőt egyre nagyobb lelkesedéssel telepítik a termelők világszerte, különösen a melegebb vidékeken.

Az utóbbi pár évtizedben pont ezért jelent meg a Cabernet Franc a dél-francia Languedocban (ejtsd: langedoc) is. Puha tanninú, meleg hatású, lágy, populáris borok készülnek általában belőle, de sajnos egyes esetekben (évjáratokban) már érezhetően túl meleg van e vidéken a harmonikus, elegáns Cabernet Franc bor elkészítéséhez. Ez alól egy igen kis alrégió csak a kivétel, mely a Pireneusok lábaihoz nagyon közel fekszik és ezáltal biztosított számára a borvidék más részeihez képest jóval hűvösebb klíma. Ennek köszönhetően a fajta aromái kiteljesednek, széles spektrumúakká, élvezetesekké fejlődnek, savai lendületesebbek maradnak, míg a tanninok kerekké finomodnak. Összességében elegancia lesz a legfőbb erénye e boroknak. Ez a vidék Limoux (ejtsd: limu) környéke, ahol a Gayda pincészet Cabrenet Franc ültetvényei is találhatóak és ahonnan a „Figure Libre” csúcs vörösük is származik.

 

A Cabernet Franc fajtára jellemző íz- és illatjegyei nagy általánosságban a következők:

- paprika, sült paprika

- chili paprika

- zöldfűszerek, zöldbors, olykor vágott fű

- eper és/vagy feketeribiszke

- vörös szilva

A jelentősebb Cabernet Franc lelőhelyek a világban és ahol a fajtával akár önálló fajtaborként is találkozhatunk:

Franciaország / Bordeaux

Fentebb már említettük, hogy a fajta a bordeaux-i borvidéken fordul elő a világon a legnagyobb mennyiségben telepítve viszont fajtaborként nem igazán foglalkoznak vele, kifejezetten házasításra használják a bordói vörösborok készítéséhez azt viszont nagyon magas színvonalon.

Franciaország / Loire-völgye

A két legfontosabb Cabernet Franc appelláció Chinon és Bourgueil (ejtsd: sinon és burgöj). A borok karaktere inkább a zöldfűszerek és a paprika irányába megy.

Franciaország / Languedoc-Roussillon

Gyümölcsösebb és finom paprikás karakterű borok mediterrán hangulattal. Ilyen a kínálatunkban megtalálható Gayda pincészet „Figure Libre” bora

Olaszország /Toszkána

Itt mivel a fajta nem engedélyezett az eredetvédett borokban ezért leginkább az ún. „szupertoszkán” borokban találkozhatunk vele, házasított formában főleg Livorno tartományon belül, beleértve Bolgherit és Suveretót is.

A fajta megtalálható még északon a Friuli-Venezia Giulia borrégióban is. Itt hűvösebb karakterű de gyümölcsös és könnyedebb borok készülnek belőle.

Magyarország

Nálunk már a 90-es évek óta nagy figyelmet kapott a fajta főleg mióta több régiónkban rájöttek a borászok, hogy a régebben széles körben telepített Cabernet Sauvignon nem a legjobb megoldás, mert nem mindig és nem mindenhol érik be optimálisan. Fajtaborként leginkább Szekszárdon és Villányban készítenek belőle bort, utóbbi régióban a nemzetközi szakértők szerint is új otthonra talált a Cabernet Franc. Említhető termőhelyként még a Kunság, Eger és Sopron is.

Chile

Elsősorban a Colchagua völgyben terjedt el, de termesztik a Cachapoal völgyben is.

Elterjedt fajta, leginkább bordói házasításban használják errefelé. A borvidékek jellegéből adódóan a szuper érett alapanyagból ropogósan gyümölcsös borok születnek.

Dél-Afrika

Stellenbosch, Paarl és Swartland régiók /

Dél-Afrika borai úgy általában is lenyűgözőek, a Cabernet Franc is remekül beérik és nagyon szépen muzsikál a házasításokban.

Kanada

Kiemelkedő Vörösborok készülnek itt a fajtából és sokszor jégbor készítésére használják akár önálló fajtaborként is, nem ritkán buborékos formában. Abszolút kötelező kaland!

Egyesült Államok, California / Sierra Foothills

Kalifornia szerte terem Cabernet Franc, de kevés régió támogatja, mint fajtabort. Nem így Sierra Foothills! Ez a régió a Sierra Nevada-hegység lábánál található, jellemzően a Cabernet Franc pazar, gyümölcsös stílusát készítik itt. A Sierra Foothills Cabernet Franc borai az édes eper, a málna, a menta és a sült jalapeño paprika intenzív aromáival rendelkeznek. Ízben magas alkoholtartalom és merész gyümölcsösség keveredik a finom tölgyfahordóban való érleléséből származó csokoládé és édes fűszerek ízeivel.

A Cabernet Franc egyéb előfordulási helyei a világban: Spanyolország (Catalonia, Aragon és Castilla-La Mancha), Uruguay, Kína, Brazília, Új- Zéland.

 


 

Szerző:

Rein Krisztián. Az éttermi világban került a borok közelébe, ahonnan pályát módosított és már közel 20 éve foglalkozik borkereskedéssel. Magyar borokkal kezdett dolgozni majd fokozatosan a nemzetközi borokra majd később párlatokra is specializálódott. WSET okleveles borszakértő, borbíráló, számtalan borversenyen és borteszten zsűrizett. Jelenleg a Borkorzó értékesítési képviselője. 

   

  

Tartalomhoz tartozó címkék: Bordeaux Gayda vásárlás